Prvi dan skupštinske rasprave o Kosovu završen posle deset sati: Nastavak sutra, Vučić očekivao da će svi glasati za izveštaj i prihvatio dva predloga opozicije 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Prvi dan Posebne sednice Skupštine Srbije na kojem je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „branio“ izveštaj vlade o pregovorima sa Prištinom u periodu od 15.  juna 2021. do 1. septembra 2022. završen je večaras oko 20 sati, posle deset sati rasprave, iako je najavljeno da će se raditi do 23 sata. Poslanici se u skupštinske klupe vraćaju sutra u 10 sati, kada se rasprava nastavlja.

Vučić je sve vreme sam replicirao predstavnicima poslaničkih grupa, iako je na početku u svom uvodnom govoru najavio da će mu se pridružiti i članovi vlade.

On deset sati nije izašao iz sale, što je nekoliko puta sam isticao.

Vučić je  pri kraju sednice naveo da je zadovoljan raspravom ali i da je očekivao da će izveštaj biti usvojen jednoglasno.

Ipak, opozicione poslaničke grupe najavile su da neće glasati za dostavljeni dokument vlade, iako je Vučić rekao da prihvata predloge poslaničkih grupa Ujedinjeni i Narodne stranke.

Prihvatio je da napiše pisma predsednicima Kine i Rusijed a stave veto na prijem Kosova u UN, a što je tražila Narodna stranka i da se formira telo koje će razmatrati situacuju oko Kosva što su predložili Ujedinjeni.

On je istakao da je parlament u prošlosti uvek bio jedinstven kad je Kosovo u pitanju i da tako treba da bude i sad, zbog čega je zamolio one koji su rekli da neće glasati za izveštaj, a nisu obrazložili zašto su protiv, da još jednom razmisle o tome.

On je poručio predstavnicima Srba sa Kosova, koji su sednicu pratili sa balkona, da su priče da su kriminalci deo hibridnog rata protiv Srbije i „protiv svih slobodarskih država“, a dolaze uvek iz dva-tri kruga ili iz jednog centra.

Sednicu su pratile mnoge polemike Vučića sa šefovima opozicionih poslaničkih grupa, a uvodno izlaganje mu je trajalo duže od jednog sata.

Bilo je reči o raznim temama, a Vučić je i na replike, čije trajanje je ograničeno na dva minuta, odgovarao i po 20 minuta, na šta je reagovala opozicija.

Sednicu su obeležila i stalna dobacivanja govornicima, u čemu su prednjačili poslanici Srpske napredne stranke, ali nisu zaostajali ni oni iz opozicije.

Sednica je započela svađom opozicije ko će gde da sedi, a Vladimir Orlić, predsednik parlamenta poručio je da za tu vrstu rasprave nije ni mesto ni vreme, ali i da Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od aktera nesuglasica može da stoji do kraja sednice.

Ćuta je naime smatrao da on ima pravo da sedi na mestu na koje je u međuvremenu seo Vojislav Mihailović, lider POKS-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se parlamentu.

“Kada je za naciju nešto bitno, onda mora da se tome pristupa odgovorno, da se prevaziđu partijske i druge razlike i partikularni interesi “ , rekao je na početku posebne sednice Skupštine Srbije o izveštaju kancelarije za KiM , Aleksandar Vučić.

Poslanici su predsednika Srbije dočekali burnim aplauzom ,a on je naveo da odgovorna i realna politika ne može da počiva na mitovima ,a to znači da i sosptvene mitove moramo da prilagodimo, uz razumevanje da bez njih ne bismo ni opstali .

„Veoma je važno da u politici ljudima ponudimo ono što je realno i moguće , jer važnije od dodovoravanja narodu je da uradimo moguće. A mogućnosti za napredak su veoma oskudne,a šanse da odemo u ambis prilično velike “, rekao je Vučić na početku obraćanja poslanicima, ali i predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije koji prisustvuju sednici.

Vučić je dodao i da je ono što je najvažnije da se čuva na KiM,a da su to ljudi koji tamo žive i da dok je on živ Srbija neće priznati nezavisnost Kosova , niti će odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese i poštovanje prava . On je rekao i da Srbija nije ni na koji način do sada učestvovala u generisanju krize.

Sednica je započela svađom opozicije ko će gde da sedi ,a Vladimir Orlić , predsednik parlamenta poručio je da za tu vrstu rasprave nije ni mesto ni vreme ,ali i da Aleksandar Jovanović Ćuta , jedan od katera nesuglasica može da stoji do kraja sednice .

„Neće biti ni Oluje, ni Bljeska“: Predsednik Srbije naveo da istorijske tokove nije lako promeniti

“Neće biti nikakvih Oluja, nikakvih Bljeska. Ne molimo mi za mir, jer smo slabiji od nekoga u regionu, već zato što znamo kakve to posledice nosi. Ne želim da budem predsednik koji će nekoj majci , bilo da je Srpkinja ili Albanka vraćati decu u kovčezima”,. poručio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbij na posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

On je rekao da se dijalog sa Prištinom suštinski nije pomerio.

“ Zato imamo na terenu jednostrano delovanje Prištine i povećani broj incidenata, što unosi strah kod Srba koje hoće da proteraju sa svih enklava sa juga i sa severa KIM. Počinioci tih incidenata bivaju privedeni, a pa pušteni. Događaji na terenu su da se suočavamo sa izuzetno teškom bezbednosnom situacijom, a na to ukazuje i poslednji slučaj Mitrović u Babinom Mostu”, naveo je Vučić.

On je naveo da sistemski problem u dijalogu proističe iz dve stvari – zapadni svet ne želi da poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244, a da mi jedino možeo da se pozivamo na međunarodno pravo, a oni neće da čuju za to, kažu da su stvari na terenu izmenile Rezoluciju.

”Ja ne znam kako će sve ovo da se okonča, ali znam da ću dati sve da se očuvaju interesi Srbije, da uradimo da imamo mir sa Albancima, a neki bi više voleli da kličemo sukobu i ratu, želim da kličemo miru i napretku, a da li ćemo uspeti… ponavljam daćemo sve od sebe, ali to ne zavisi samo od nas,rekao je predsednik i dodao da Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne srpske pokrajine.

Dodao je da neće odustati od svoje legitimne borbe za svoje državne i nacionalne interese i borbe za poštovanje međunarodnog prava. Ta poruka izrečena na poslebnoj sednici Skupštine Srbije o izveštaju o pregovrima sa Prištinom praćena je digotrajnim aplauzom.

On je rekao da istorijske tokove nije uvek moguće preokrenuti, ali nije ni nemoguće i od te borbe i ambicije ne bi trebalo da odustanemo.

“Zato, da ne bude nikakve sumnje pošto ima onih koji bi da drže bez osnova patriotske i moralne pridike, a imaju najmanje prava da to čine – zakleo sam se nad Ustavom i dobio najveće poverenje, da dokle god na to budem mogao da utičem Srbija neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine“, poručio je Vučić.

Podsetio je da je Boris Pekić govorio da nemati prošlost jednako je ostajanju bez budućnosti.

„Ako se zaglavimo u prošlosti borba za bolju budućnost će nam ostati nedostižna, a ta borba se vodi na dva fronta, protiv protivnika i vlastitih zabluda“, naveo je Vučić, zamolivši građane da svi budu realni i racionalni i da se zna šta je to što je moguće. Da se svi problemi ne ostave deci.

Na zvaničnom dokumentu koji je danas na dnevnom redu piše da je podnosilac izveštaja Vlada Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Izveštaj je napisan na 50 strana i u njemu su pobrojane, kako je navedeno „aktivnosti u okviru pripreme i realizacije pregovora“, od Zajednice srpskih opština, policije, pravosudja, energetike pa do dijaloga privrednih komora, transporta opasnog tereta i nestalih lica, što je poslednje poglavlje.

Poslanici Dveri i Narodne stranke podneli su i svoje predloge rezolucija o Kosovu i Metohiji, dok su poslanici Stranke slobode i pravde najavili inicijativu o formiranju skupštinske komisije koja bi sačinila platformu za pregovore.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je jutros da ne očekuje da će rasprava o Kosovu i Metohiji biti završena u toku jednog dana.

Predsednik Srbije poslednji put je podneo izveštaj skupštini 22. juna 2021. godine i on je tada usvojen sa 210 glasova.

Poslanička grupa Zajedno -Moramo najavila je da neće glasati za izvštaj o Kosovu. Nebojša Zelenović, šef te poslaničke grupe smatra da vreme ne radi za Srbiju i da se ne nazire neki dogovor. On je zatražio i da opozicija bude uključena u proces pregovaranja.

“Pre devet godina glasao sam za briselski sporazum, i nije mi bilo teško da objasni zašto sam to učinio. Rekao da je taj nekada problematični Briselski sporazum danas načvršća armatura koju imamo”, naveo je tokom rasprave u Skupštini Srbije Zelenović i dodao da Srbija ne uspeva da napravi strateški dogovor koji će osigurati ulazak u EU.

Milica Đurđević Stamenkovski, šefica poslaničkog kluba Zavetnici i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom rasprave o izveštaju o KiM razmenili su žestoke reči, pa čak i uvrede. Postavljeno je i pitanje ko ima obraz, a ko je obrazovan, a čule su se i međusobne optužbe da je ona druga strana na strani Prištine i Aljbina Kurtija.

“Kažu da na Kosmetu nema ništa naše, ali to kažu oni koji nemaju ništa u svojoj glavi”. To su reči blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i njegovim citatom želim danas da pružim odgovor i na Vučićevu opasku da Kosovo nije bilo uvek naše”, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će na današnjem zasedanju Skupštine Srbije, koje će trajati do 23 časa, odgovoriti svima koji su izrekli neistine i laži o njemu i o politici koju vodi prema Kosovu.

Imam pravo da odgovorim svima, rekao je on, ističući da do sada nije odgovarao.

Kako je objasnio, živimo u eri društvenih mreža, zabluda i neistina, jer tamo može da se objavi svakakva izmišljotina i „izokrene svašta“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji prisustvije danas Posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu nastavlja polemiku sa opozicionim poslanicima.

On je posle govora lidera DS i poslanika Zorana Lutovca, replicirao pozivajući ga da mu pojasni o kakvim standardima na Kosovu pre razgovora o statusu govori, budući da je situacija takva da Priština i Zapad ne žele da govore o standardima, a i status je za njih rešen budući da se smatraju nezavisnom državom.

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, rekao je da je posebna sednica o Kosovu u Skupštini nije ispunila svrhu i da građanima nakon nje neće biti bolje. On se osvrnuo na ljude iz Srpsle liste, posebno na Milana Radoičića, za kojeg je rekao da maltretira Srbe na KiM, prenosi portal Nova.

Posebnu pažnju privuklo je njegovo izlaganje o ljudima iz Srpske liste, odnosno Milanu Radoičiću, za kog Aleksić tvrdi da maltretira narod na KiM, prenosi portla Nova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se odgovarajući danas na Posebnoj sednici Skupštine Srbije na zamerke opozicinonih poslanika da nema platformu za Kosovo pozvao na „Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srbije o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji“.

Današnja sednica počela je minutom ćutanja u znak počasti preminulom potpredsedniku skupštine Božidaru Deliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari