Pastor: Dok se ne formira ZSO, nemoguće je govoriti o kompromisu 1Foto: J. Z. T.

Šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor naveo je tokom rasprave o KiM da je istorijsko pomirenje srpskog i mađarskoj naroda presedan koji može poslužiti za rešavanje i drugih problema, a taj presedan pokazuje da problem nije u srpskom narodu. On je podsetio da se deveti put u poslednjih 15 godina govori o pitanju KiM u parlamentu i da je od 2000. do 2013. skupština donela 11 rezolucija i dve platforme.

Istakao je da je razlika u odnosu na prethodni period što se poslednjih osam godina, to jest od 2014. o pitanju KiM u skupštini razgovara na realnim osnovama.

Za tako nešto, konstatovao je, potrebna je velika hrabrost pre svega predsednika države i premijera,a da se ranije na tu temu razgovaralo na osnovu nekih drugih principa – „busanjem u grudi“, nerealnih obećanja, na način koji nije donosio korist ni srpskom narodu na KiM, ni građanima Srbije.

Pastor je rekao da sve dok se ne formira Zajednica srpskih opština nije moguće govoriti o kompromisu i ispunjavanju obaveza. On se pridružio apelu predsednika, da se naprave konkretne koraci u interesu formiranja ZSO, da bi i Beograd i predstavnici srpskog naroda sa KiM mogli da vide da zaista postoji spremnost za kompromis i iznalaženje nekog rešenja.

.Pastor je u ime SVM i vojvođanskih Mađara rekao da svi navijaju apsolutno za to da Srbi ostanu na svojim ognjištima na KiM i imaju razumevanje za svaku podršku koju im pružaju predsednik države i vlada.

„Mi nemamo problem s tim što i finansijski podržavate Srbe na KiM, ili Srbe u BiH, kao što vi nemate problem s tim da to Mađarska radi za Mađare u Vojvodini. Ako očekujemo da smatrate normalnim što naša matična država podržava nas u Srbiji, ne možemo imati problem s tim što Srbija pomaže Srbe ma gde živeli“, naveo je Pastor i dodao da presedan srpsko-mađarskih odnosa može da posluži i za druge probleme i da taj presedan pokazuje da problem nije u srpskom narodu.

„Nadam se, ali nisam optimista, da će doći do nekakvog kompromisnog rešenja“, zaključio je Pastor.

Predsednik Srbije zahvalio se poslanicima Saveza vojvođanskih Mađara na korektnosti, a dgovarajući na primedbe lidera Dveri rekao je da su u pitanju paušalne ocene.

“Briselskim sporazumom nije pogažen Ustav, a Ustavni sud se oglasio oko tog sporazuma i nikada nije doeneo odluku da je to protivustavno. Tražite da se pregovori vrate u UN”, rekao je Vučić i uputio lidera Dveri da za razloge pita formalne i neformalne koalicione partnere.

https://www.danas.rs/vesti/politika/pocela-sednica-skupstine-na-kojoj-vucic-predstavlja-izvestaj-o-pregovorima-sa-pristinom/

Reagujući na primedbu Obradovića da treba odustati od evropskog puta i da treba odustati od pregovora sa Prištinom u Briselu, Vučić je rekao da se pregovorima kupuje mir i da ne razume takav zahtev.

Lider Dveri optužio je predsednika države da priča bajke kada je reč o Evropskoj uniji, a Šaip Kamberi , postavio je pitanje Vučiću zašto u Medveđi nema Albanaca.

“Pe izbornih krugova sam se borio za ovo mesto i niko neće da me zaustavi da iznesem svoje slobodno mišljenje “, poručio je Kamberi ,a Vučić je rekao da je do toga došao uz asistemciju države ,ali i da mu niko neće zabranjivati da govori .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari