Boško Obradović odgovorio Vučiću: Zaboravite na put ka EU, jer nova armatura je da priznate Kosovo i Metohiju 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Vučić je rekao da ne veruje u bilo kakav dogovor sa aktuelnim albanskim rukovodstvom, jer oni ne žele da čuju išta osim argumenta sile koji je nad Srbijom primenjen 1999. godine, naveo je lider pokreta Dveri Boško Obradović.

On je pozvao NATO da poštuje svoj mandat, a to je da se staraju o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, a ne da sprovode odluke prištinskih vlasti.

“Jasni su pokušaji potpune promene političke armature pregovora o Kosovu i Metohiji i naglasio je da prvi taj što niko neželi otvaranje novog sukoba na Zapadnom Balkanu, dok je drugi što ruskom predsedniku žele da ‘izbiju argument Kosova iz ruku’ kada je reč o ukrajinskom sukobu. Oni hoće da nas privole da se krećemo ka neformalnom, ali suštinskom priznanju Kosova. To će biti predstavljeno kao dar sa neba i šta god da kažemo imaćemo tešku situaciju”, naglasio je Vučić i dodao da je i osma država spremna da povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije i da su svi ti „papiri“ u Ministarstvu spoljnih poslova. Podvukao je i da je sada više zemalja u svetu koje ne priznaju nezavisnost Prištine nego obratno.

Šaip Kamberi, poslanik partije za Demokratsko delovanje poručio je da se nikada nisu izvinili za ono što je činjeno na Kosovu i da bi mogli da citiraju bar Vilija Branta, koji je govorio – Mi smo se promenili.

On je rekao i da je Kosovo nezavisna država i da je od predsednika Srbije očekivao da će reći istinu, a ne da govori o mogućnostima. Kamberi je rekao i da Albanci iz Srbije traže ista prava kao što imaju Srbi na Kosovu.

Boško Obradović, lider Dveri upitao je ima li u parlamentu bilo ko ko je za priznanje Kosova, a ako nema može lako da se svi saglase oko daljeg puta .

“Ovde treba da podvučemo crtu i idemo novim putem i uz poštovanje Rezolucije 1244. A da svaki naredni sporazum bude transparentan i uz poštovanje Ustava i Rezolucije 1244”, rekao je lider Dveri i dodao da nema ništa protiv da Vučić vodi pregovore, jer je on najača figura vladajuće većine, ali da mora redovno da podnosi izveštaje parlamentu.

On je rekao da u parlamentu mora da se konstatuje da je KiM okupirani deo teritorije Srbije . Dodao je da dok mi ne damo pristanak na nezavisnu državu KiM , oni će biti lažna država.

Lider Dveri pohvalio je Ivicu Dačića zbog rada na otpriznavanju nezavisne države Kosovo i da je dobro što nisu uvedene sankcije Kosovu, ali da ima mnogo toga što nije dobro i da u pregovorima Srbija gubi sa 0-15 i da to mora jasno da se kaže.

“Zaboravite na put ka EU, jer nova armatura je da priznate Kosovo i Metohiju. Vaša pregovaračka platforma je krahirala i zato mora da se pregovara u Ujedinjenim nacijama ,a ne u Briselu”, poručio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.