Šta piše u izveštaju Kancelarije za KiM o dijalogu Beograda i Prištine o kojem će se raspravljati u Skupštini? 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Poslanici Skupštine Srbije otpočeće danas raspravu o Izveštaju Kancelarije za KiM o dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine i to za period od juna prošle, do septembra ove godine. Posebna sednica bi trebalo da traje dva dana, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić sam će odgovarati na pitanja poslanika, pošto je mandatar tek izabran, a vlada još nije formirana. Očekuje se da će na kraju sednice poslanici glasati o izveštaju.

Izveštaj sadrži 51 stranu i u njemu se kaže da je tokom protekle godine održano 218 sastanaka pod pokroviteljstvom EU, a najveći broj sastanaka održan je u Briselu. Navodi se u izveštaju i da je tokom proteklog perioda legitimizovana upotreba registarskih tablica koje izdaje Republika Srbija i da je formalno odbranjeno pravo građama na korišćenje takozvane KM grupe tablica na prostoru KiM. U protekloj godini postignut je dogovor Mape puta kojim je osigurana energetska nezavisnost Severa KiM, kao i dogovor po pitanju ličnih karata i slobde kretanja.

U izveštaju se navodi da je unapređen kredibilitet srpske strane kao pouzdanog partera koji je posvećen normalizaciji odnosa, a precizira se i da je Kancelarija za KiM tokom izveštajnog perioda izradila 231 informativno -analitički materijal za potrebe izveštavanja predsednika Srbije i Vlade Srbije. Navodi se u izveštaju i da je Kancelarija u komunikaciji sa EU posrednicima uspela da spreči prejudiciranje ishoda pitanja koja još nisu ni otvorena u dijalogu.

Zbog prisustva opozicije, predsednik Vučić imaće mnogo teži posao u parlamentu nego što je to bio slučaj sa prošlogodišnjom sednicom. Opozicija je pripremila niz pitanja za predsednika, ali i predloge, nacrte dokumenata, kao i zahteve za osnivanjem novih tela u parlamentu vezanih za KiM.

Dragan Đilas, predsednik SSP, najavio je da }e poslani~ka grupa Ujedinjeni zastupati inicijativu o formiranju skup{tinske komisije za definisanje pregovaračke platforme i oblikovanju državne pozicije u procesu dijaloga s Prištinom.

Ono što ne može da bude tema jeste nepriznavanje Kosova i Metohije, a mislim da smo oko toga svi saglasni, rekao je Đilas.

Poslanici Dveri, Boška Obradovića, predali su u petak predlog rezolucije „o okupiranoj Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija“, pošto je prethodno Narodna stranka Vuka Jeremića u javnosti predlagala usvajanje obavezuju}e rezolucije.

Nacrt rezolucije objavljen je na sajtu Dveri, sadrži 18 tačaka, a peta glasi da Vlada treba da se obaveže na poništavanje svih Briselskih sporazuma, pisanih i usmenih, kao i Vašingtonski sporazum, kao i da prekine komunikaciju sa vlastima u Prištini.

Prethodno je ideju o skupštinskoj rezoluciji pokrenula Narodna stranka Vuka Jeremića, čiji su poslanici nedavno i boravili na Kosovu. Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, u intervjuu za Danas podsetio je da Skupština od 2013. nije usvojila nijedan dokument o Kosovu.

Prema njegovim rečima, NS u svom predlogu rezolucije predlaže 20-ak koraka, među kojima je davanje roka do 31. decembra da se formira Zajednica srpskih opština na Kosovu. Ukoliko se to ne dogodi, Briselski dijalog treba proglasiti neuspešnim i ZSO formirati samostalno.

Zavetnici se zalažu za striktno poštovanje Rezolucije 1244, a Pokret obnove Kraljevine Srbije očekuje da će se na sednici parlamenta o Kosovu voditi kvalitetna rasprava u cilju postizanja konsenzusa u odbrani nacionalnih interesa. U ovoj stranci se nadaju da ta sednica neće biti „puki ekspoze predsednika Srbije“ i da je sednica prilika da poslanici pokažu političku zrelost, mudrost i angažovanost u pronalaženju konsenzusa za najvažnije nacionalno i političko pitanje“.

U DS-u kažu da će na današnjoj sednici tražiti transparentan izveštaj o tome kako su utrošena ogromna sredstava iz budžeta Republike Srbije koja se skrivaju za pomoć ljudima na KiM, a mnogo ljudi živi ispod granice dostojanstva.

Opozicija najavljuje i da neće u parlamentu tokom rasprave o KiM dozvoliti monolog predsednika, već će insistirati na konkretnim odgovorima.

“Ako neko misli da će Moramo-Zajedno u Narodnoj skupštini prihvatiti monolog na ovako važnu temu, ili na bilo koju drugu temu, grdno se prevario. U cirkusu nećemo učestvovati”, izjavio je ranije za Danas Nebojša Zelenović, poslanik Zajedno – Moramo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari