Parović: Potreban srpski kulturni prostor na Balkanu 1

Osnova politike za koju se zalažem jeste ideja narodnjaštva koja podrazumeva da na bazi najboljih tradicija gradimo modernu državu za 21. vek.

Stoga su slobodarstvo i resuverenizacija najčešći termini koji koristim, te sam u tom pravcu definisao pet ključnih ciljeva i to: Srbija kao vojno i politički neutralna država, jačanje institucija i vladavina prava, odlučan obračun sa mafijom, zaustavljanje autogenocida koje se u društvu dešava kroz belu kugu, odliv mozgova i loš privredni ambijent; uspostavljanje srpskog kulturnog prostora kao naddržavne institucije koja bi štitila i negovala ceo civilizacijski prostor na Balkanu, a na kome su Srbi izgradili svoju kulturnu baštinu, kaže u razgovoru za Danas Miroslav Parović, predsednički kandidat Narodnog slobodarskog pokreta, odgovarajući na pitanje šta čini okosnicu njegovog izbornog programa.

* Koja je Vaša „ciljna grupa“ na ovim izborima?

– Ne delim građane na ciljne grupe. To rade oni koji se politikom bave kroz istraživanje javnog mnjenja i preko marketinških manipulacija. Društvo je jedan celoviti sistem i onaj ko pretenduje da ga predvodi mora da mu se posvećuje u celini i podjednako svakom delu.

* Izjavili ste da ćete insistirati i na zaustavljanju „odliva mozgova“ iz Srbije. Na koji način biste to činili?

– Pre svega ja sam ušao u ovu kampanju sa jednom od ideja da građanima predočim potrebu da mlad svet u ovoj zemlji mora da dobije šansu da aktivno gradi svoju budućnost. Dati šansu znači omogućiti i aktivne mere podsticaja za pokretanje firmi i samozapošljavanje. Takođe, šansa za život u Srbiji znači i snažan rad u obrazovnom i kulturnom sistemu zemlje u kojem se patriotizam mora propagirati kao deo odgoja jer samo na taj način imate vezanost ljudi i zajednički rad za opšte dobro.

* Kazali ste, takođe, da predstavljate konkurenciju svim „lažnim alternativama poput Saše Jankovića i Vuka Jeremića“. Zašto su Janković i Jeremić, prema Vašem mišljenju, „lažne alternative“?

– Zato što nisu nestranački kandidati kako se predstavljaju, već su paravan za desetine stranaka i prokazanih političkih ličnosti koji ih podržavaju i idu za njima. Zato što nisu novi kako se trude predstaviti, već ih ovaj narod zna kao zlu paru jer su deo establišmenta uspostavljenog posle 5. oktobra 2000.

* Kako ocenjujete kampanju ostalih kandidata za predsednika države?

– Uglavnom je neinventivna imajući u vidu da većina kandidata nema program niti ideju, već kampanju svode na Vučića i pokušaj pravljenja referendumske atmosfere.

„Ne izuvati se pre potoka“

* Da li biste, u slučaju da se ne plasirate u drugi krug izbora, bili spremni da podržite nekog drugog kandidata?

– Naš narod kaže kako se ne treba izuvati pre potoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari