Pastor, Spasić i konstruktivna i državotvorna opozicija kod Predsedništva zbog konsultacija sa Vučićem 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Drugi dan konsultacija oko mandatara za sastav nove Vlade završen je juče, kada su predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, Srpske stranke Zavetnici, Srpskog pokreta Dveri i frakcije Pokreta obnove Kraljevine Srbije oko Žike Gojkovića otišli na razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zdanje na Andrićevom vencu.

Novinare je ispred Predsedništva zatekao Sima Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih sa prostora Kosova i Metohije, dežuran na gotovo svim političkim zbivanjima u Beogradu.

Spasić je dočekivao i one koji su u Predsedništo ulazili – nekima je aplaudirao, a nekima dobacivao.

Aplauz su dobili predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, predvođeni predsednikom Ištvanom Pastorom. Oni su na Andrićev venac stigli u 10:30.

Kako su predstavnici SVM izlazili iz Predsedništva, tako su u njega ulazili predstavnici Srpske stranke Zavetnici na čelu sa predsednicom Milicom Đurđević Stamenkovski.

Pastor je prvo prišao Spasiću i sa njim se rukovao, pa tek onda prišao medijima i rekao da će njegova stranka biti deo parlamentarne većine.

„Prisniji“ je Spasić bio sa predsednicom Zavetnika. Prvobitno joj je dobacivao, da bi, nakon što ga je upitala da je ispoštuje i da sa dobacivanjem prestane dok daje izjavu, sa Đurđević Stamenkovski i zagrlio.

Nakon konferencije, dok je predsednica Zavetnika odlazila, Spasić ju je pozdravljao sa uzvicima „Carica Milica“.

Iako je redovno njegove konferencije ometao, ovo obraćanje Boška Obradovića je pažljivo slušao, a nakon kojeg se i pozdravio sa potpredsednikom Dveri Milovanom Jakovljevićem.

Kakva će ta većima biti u ovom momentu ja u potpunosti ne znam jer su konsultacije u toku. Naše učešće je sigurno. To je bila i ponuda od predsednika i to je i naša želja, naveo je Pastor medijima, dodavši da su površno razgovorali o budućoj Vladi. Razgovorali su, rekao je predsednik SVM, o posledicama koje migrantska kriza ostavlja na Vojvodinu, kao i o situaciji u regionu.

Napomenuo je da njegova stranka ministre neće imati, već državne sekretare, kao i da Elvira Kovač iz SVM neće biti predsednica Skupštine, kako su ranije mediji spekulisali.

I ostali su sa Vučićem razgovarali više o temama koje nisu direktno vezane za sastav Vlade.

Đurđević Stamenkovski je sa Vučićem stigla čak i da prozbori koju o natpisima režimskih tabloida o njenoj stranci, koje je ocenila nekorektnim. Zajedno sa Vučićem su došli do zaključka da je povod za takve natpise to što su Zavetnici jedini samostalno prešla izborni cenzus i tako predstavljaju pretnju političkim oponentima.

Od Zavetnika je predsednik Srbije dobio memorandum sa njihovim postulatima, među kojima su očuvanje KiM u sastavu Srbije, porodične vrednosti, vojna neutralnost, a od Dveri „Deset očekivanja od nove Vlade. Dverjani očekuju da Vlada čuva KiM i Republiku Srpsku, da zabrani Evropajd i uvede Dan porodice, ali i sprovođenje socijalno-ekonomski paket mera u vremenu krize, koji ova stranka zagovara.

Tamara Milenković Kerković, potpredsednica ove stranke, navela je da su Vučiću sugerisali da mere sada budu ciljane na one kojima je pomoć najpotrebnija i predložili paket fiskalnih mera i mera direktne pomoći socijalnih dodataka za prehranu i energente najugroženijim kategorijama stanovništva.

Dok su Zavetnici rekli da će biti državotvorna opozicija, Dveri su navele da se zna da su oni konstruktivna opozicija. Ni jedni ni drugi dakle sebe ne vide u novoj vladajućoj koaliciji, zbog politike i kadrovskih rešenja dosadašnjih Vlada okupljenih oko naprednjaka, ali ono u čemu bi se zajedno mogli naći su „vlada nacionalnog spasa“, odnosno „nacionalnog jedinstva“.

Do takve Vlade Srbije bi moglo da dođe, po rečima Đurđević Stamenkovski, u slučaju ekonomske krize ili pritisaka na Srbiju da prizna Kosovo. Ona je i dodala da ju je Vučić upoznao sa pritiscima koje Srbija trpi. I predsednik Dveri i predsednica Zavetnika saglasni su da bi takva vlada morala da podrazumeva širok nacionalni konsenzus i učestvovanjem i ostalih državotvornih opcija.

Iako se očekivalo da u Predsedništvo uđu zajedno, predstavnici POKS-a su na vrata zdanja na Andrićevom venca ušli nakon Dverjana, zbog toga što će, kako je objasnio Obradović, u Parlamentu nastupati u odvojenim poslaničkim klubovima.

Potpredsednik i sekretar POKS-a, kako su se medijima u prolazu predstavili, rekli su da će nakon konsultacija dati izjave, ali do toga nakon konsultacija nije došlo.

Nakon obraćanja Dveri većina medija je otišla, kao i Spasić, ali oni koji su ostali bili uskraćeni za komentar predstavnika POKS-a, a među njima i njihovog predsednika Žike Gojkovića koji je samo u prolazu rekao „Nemamo komentar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari