Paunović: Diktator se pobeđuje pozitivnom kampanjom i ujedinjenjem 1Foto: Petar Miljković/ds.org.rs

Diktator se pobeđuje pozitivnom kampanjom i velikim ujedinjenjem opozicije, to su pokazali nedavno održani izbori za gradonačelnika Istanbula.

Iako su bili ponovljeni, i to bez zakonskog osnova, Republikanska stranka, čiji je kandidat postao gradonačelnik Istanbula opredelila se za pozitivnu kampanju u kojoj su učetsvovale čitave porodice.

Takođe, ujedinili su se opozicione stranke koje ne samo da ne dele ideologiju, ni određene sisteme vrednosti, nego su protiv Erdoganove stranke u koaliciji nastupile i organizacije koje nemaju isti pogled na rešavanje kurdskog pitanja upravo sa partijom Kurda. Građani uopšte nije bilo važno ko je sve u toj koaliciji, već da je ta opcija protiv Erdogana. I to u situaciji kada je blokada medija dosta lošija nego u Srbiji. Jer, novinari u Turskoj lako završe u zatvoru i to po najtežim optužbama. Dakle, moguće je pobediti i na izborima u Srbiji ako shvatimo da je naš jedini protivnik aktuelni režim, izjavio je Saša Paunović, zamenik predsednika Demokratske stranke i predsednik Opštine Paraćin sinoć  na tribini „Mi smo za Evropu“ koja je preksinoć održana u Gradskom odboru DS u Kragujevcu.

Paunović je istakao da su lokalne samouprave u Evropi slobodne, da u njima građani biraju svoje predstavnike slobodno i to na osnovu rešenja koja poboljšavaju uslove života u tim sredinama.

-Sasvim je drukčije u Srbiji, kada ste stalno izloženi pritiscima, kada vam odbornici vladajuće stranke na silu ulaze u Skupštinu i kada, umesto da radite svoj posao, zbog čega su vas građani i birali, morate da se svakog dana borite da sačuvate izbornu volju građana. Danas je u Paraćinu Skupština opštine odlučivala o poverenju predsednika Opštine, i to na inicijativu koalicije koju ja predvodim i koja je vlast u Paraćinu, samo da bi omogućila da sledećih šest meseci radimo u koliko je moguće normalnijim uslovima, dodao je Paunović.

Narodni poslanik, Nenad Konstatinović  (SDS), pak, smatra da su građani Srbije već odlučili da je njihova budućnost u Evropskoj uniji.

-Kada odlučuju gde će živeti, uvek biraju zemlje Zapadne Evrope. Nikada ne odlaze u Rusiju ili Kinu. A istraživanje koje je urađeno sa našim građanima koji su već napustili Srbiju pokazuje da bi se vratili ukoliko im se ovde garantuje određeni stepen kvaliteta života: stabilnost, izvesnost, bezbednost i noramlano posao od koga mogu da žive. Bez institucija, vladavine prava i slobodnog tržišta, odnosno evropskog puta, teško da možemo to da im obezbedimo. S obzirom na politiku vladajuće stranke, koja je samo deklarativno za evrointegracije, teško da SNS može da nas uvede u EU. Jednostavno, oni su nesposobni i neznalice, mišljenja je poslanik Konstatinović.

Članica Glavnog odbora DS, Tamara Tripić uporedila je aktuelnu političku situaciju u Srbiji sa evropskim vrednostima.

-Institucije su razorene, nema vladavine prava i slobode izražavanja, koje su temeljne vrednosti Evropske unije. Da li možete da zamislite predsednika bilo koje ervopske zemlje da kaže da nema pojma kako se troši novac za zdravstvo? Da ne zna na koji način se raspodeljuje 20 posto budžeta naše države? To je nemoguće. Takođe, nema slobodnog tržišta, nema podsticaja za razvoj malih i srednji preduzeća koji su motor razvoja svake zemlje. Naš zadatak je da vratimo Evropu u Srbiju, da postavimo u fokus pitanja bezbednosti, sigurnosti i mogućnosti da se na osnovu svojih kfalifikacija dolazi do posla, a ne na osnovu partijskih knjižica. Ukupna trgovinska razmena Srbije sa Rusijom i Kinom jednaka je polovini trgovinske razmene koju ostvarujemo sa Italijom. Zbog toga moramo vratimo građanima evropske vrednosti, jer je Demokratska stranka sposobna da preobrazi Srbiju u modernu evropsku zemlju, dodala je Tamara Tripić.

Predsednik Resornog saveta za evrointegracije DS, mr Marko Čomić komentarisao je preporuke poslednjeg Izveštaja Evropske komisije i naglasio da je možda najznačajnije to što izveštaj ne govori samo o teškoj situaciji medija u Srbiji, već to što Evropska komisija smatra da je u Srbiji ugrožena elementrana sloboda govora i sloboda mišljenja.

Evropska komisija zato insistira da u obezbeđivanju prava na slobodu govora i mišljenja sarađuje sa predstavnicima vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari