Paunović: Spremni za izbore za savete nacionalnih manjina 1Suzana Paunović Foto: Fonet/Filip Stevanović

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je da je veoma važno da su izbori za savete nacionalnih manjina, koji su zakazani za 4. novembar, važni jer 13 odsto građana Srbije jesu pripadnici nacionalnih manjina, prenosi RTS.

U nedelju, 4. novembra, nacionalne manjine biraju svoje savete.

Suzana Paunović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetila da Saveti nacionalinih manjina u naredne četiri godine treba da zastupaju interese određene manjine u dijalogu sa vlastima i da se brinu o zaštiti kulture, tradicije i vrednosti.

Za RTS je dodala da je sve spremno za održavanje izbora i da je više od pola miliona ljudi upisano u poseban birački spisak.

Kaže da građani do 31. oktobra u ponoć mogu da se upišu u spisak, ukoliko to već nisu učinili i ističe da je to preduslog za glasanje.

Kako je rekla, važno je da što više građana izađe na izbore, jer će to dati veći legitimitet nacionalnim savetima.

Suzana Paunović navodi da do sada nisu prijavljeni međunarodni posmatrači za ove izbore i da su prijavljene neke domaće nevladine organizacije.

„Već imamo dovoljno iskustva i međunarodnoj javnosti je jasno da je Srbija napravila iskorak kada su u pitanju izbori za nacionalne savete“, kaže Paunovićeva.

Dodaje da je u svim fazama uključen RIK, da je ažuriran birački spisak i da su utvrđena biračka mesta.

Paunovićeva navodi da Srbija, kada je reč o nacionalnim manjinama, ima standarde koji su iznad evropskog proseka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari