Pavićević: Zeleno levi klub predlaže da skupštinska komisija utvrdi odnos prema antifašizmu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Poslanici Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd (NDB) podneli su Parlamentu predlog za formiranje komisije za utvrđivanje odnosa Srbije prema antifašističkom nasleđu, saopštio je danas NDB.

Smatramo da Srbija zanemaruje svoju antifašističku tradiciju. Antifašizam stavljamo u stranu, a trebalo bi da se njime ponosimo. Neophodno je da kao društvo promenimo način ophođenja prema ovoj tradiciji“, rekao je narodni poslanik Đorđe Pavićević.

U pisanoj izjavi on je naveo da zbog toga ta grupacija u Narodnoj skupštini zahteva da se obrazuje Komisija za utvrđivanje odnosa prema antifašističkom nasleđu u Republici Srbiji.

Zadatak Komisije je, kako kaže, da utvrdi činjenice i okolnosti u vezi sa odnosom prema antifašističkom nasleđu u Srbiji i s tim u vezi posebno da utvrdi kakav je status i stanje kulturnih dobara, memorijalnih kompleksa i spomenika koji obeležavaju antifašističku borbu građana i građanki Srbije.

Prema njegovim rečima, mnogi od tih kompleksa su propali, rastureni, spomenici sklonjeni i bačeni, arhiva nedostupna i slično.

Pavićević je upitao na koji način se obeležavaju datumi koji su značajni za antifašističku borbu, pobede i žrtve, kao i kakav je status, odnosno stanje Memorijalnog kompleksa !Boško Buha“ i šta se planira sa ovim spomen centrom koji je bio važan za negovanje antifašističkog duha i tradicije kod mladih.

„Ovaj kompleks je u nekoliko navrata bio predmet privatizacije, a nalazi se pod stečajnom upravom i ubrzano propada“, kazao je Pavićević.

Smtra da treba utvrditi pod kojim okolnostima i sa kakvim obrazloženjem je podignut Spomenik nevinim žrtvama 1944/1945 u Novom Sadu, na koji način i sa kojim obrazloženjem su menjani nazivi trgova i ulica koje ukazivale na antifašističko nasleđe u opštinama i gradovima Srbije i šta država preduzima da spreči delovanje organizacija i pokreta koji javno zastupaju fašističke vrednosti i javno koriste fašističke simbole.

Napominje da bi trebalo utvrditi kako se tumače i izučavaju fašizam i antifašizam u udžbenicima i školskim programima, na svim nivoima obrazovanja, kakav je odnos prema fašizmu i antifašizmu u medijima koji koriste javne resurse?

„Smatramo da je antifašizam vrednost na koju naša država može i treba da bude ponosna. Treba da je obeležava, neguje i razvija. Mi ćemo učiniti sve i u Narodnoj skupštini i u svom radu da približimo ljudima ono što jeste istinska antifašistička tradicija“, kazao je Pavićević.

On je istakao da Srbija mora nedvosmisleno pokazati da je antifašistička i u svom nasleđu i u svojoj budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari