Pavle Grbović i Miloš Jovanović: Da li je desnica jača ili glasnija od levice u Srbiji? 1Foto: Print screen Nova S

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović i predsednik DSS Miloš Jovanović, bili su gosti emisije „Među nama“, a razgovarali su o tome da li u Srbiji jača desnica ili je glasnije levica.

Ko je u stvari danas levica, a ko desnica? Šta u izvornom smislu mislimo kada govorimo o ta dva pojma? Zašto se čini da stranke koje su manje ili više desno orjentisane nekako lakše pronađu zajednički jezik, za razliku od ovih drugih i kakve ideji i koji ciljvi danas uopšte ujedinjuju subjekte naše politike, a šta su im, sa druge strane, nepremostive razlike, neka su od pitanja na koje su odgovore pokušali da daju gosti emisiji „Među nama“.

Miloš Jovanović je rekao da su desnica stranke koje se bore za tradicionalne vrednosti.

„Levica više nije socijalna levica koja se borila za prava radnika“, kaže Jovanovič i dodaje da je privrženost prema Rusiji od strane desnice provrženost prema modalitetu.

„Pet desno orjentisanih stranaka ima 50 intelektualaca“, ističe Jovanović i naglašava da političari nisu pošetni prema građanima kada govore o Kosovu.

„Veći deo sveta ne priznaje nezavisnot Kosova“, kaže on.

Grbović navodi da je Srbija na raskrsnici da li će biti za Evropu ili Rusiju. Ističe da se šta je danas desnica dosta promenilo u odnosu na tradicionalno poimanje.

„Danas desnicu u Srbiji uglavnom prezentuju političke organizacije pomalo ekstremnih stavova“, kaže on i dodaje:

„Ono što je po meni najproblematičnije je to kako odbraniti najgoru i najsramotniju deceniju u istorji srpske politike, to su naravno devedesete godine“, rekao je između ostalog Grbavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.