Pavle Grbović: Podržavam rešavanje kosovskog pitanja kroz postizanje sporazuma 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Apsolutno podržavam način rešavanja kosovskog pitanja kroz postizanje sporazuma. Podržavam kontekst u kom se do tog rešenja dolazi, a to je sardanja sa našim strateškim partnerima iz EU i SAD. Kad je reč o samom sporazumu za sada mogu da kažem podržavam taj dokument u načelu, ali da bih mogao da ga podržim u potpunosti i u pojedinostima zaista moram da vidim sadržinu jer ipak smo ozbiljni ljudi i ne možemo olako davati blanko poverene bilo kome i bilo čemu”, rekao je Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana u Dnevniku TV Nova S.

Grbović je dodao da je važno da kada se govori o sankcijama i potencijalnim posledicama odbijana predloga ne treba se baviti samo formalnostima.

„Kako se zove odluka Saveta bezbednosti UN na osnovu koje je izvršena agresija na Srbiju? Kako se zove odluka UN ili EU na osnovu koje je Kosovo proglasilo nezavisnost? Te odluke ne postoje, ali su se ti događaji desili i mi smo zbog toga patili, a cenu plaćamo i dan danas.“

Komentarišući sklanjanje pitanja ulaska Kosova u Savet Evrope sa dnevnog reda ukoliko se ne formira Zajednica srpskih opština, a na inicijativu SAD, predsednik Pokreta slobodnih građana rekao je da je to „znak da su SAD rešile da se aktivno uključe u ovaj proces i pokažu da su sposobni da na Balkanu i u Evropi održe mir, što je takođe i interes Srbije“.

Na pitanje da li misli da će Vučić potpisati ovaj dokument, Grbović je ocenio da „misli da Vučić to neće uraditi, već da će se uzdati u to da će Kurti biti destruktivan što je duže moguće kako bi ostavio sebi nekog manevarskog prostora da to izbegne. Ukoliko se na to ipak opredeli to će verovatno biti zato što će to morati da uradi, a ne zato što u to veruje.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari