Peci: Najznačajnije pitanje priznanje od strane pet država EU 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Direktor kosovskog instituta KIPRED, bivši ambasador Kosova i Švedskoj i oficir za vezu Kosova i Srbije, Ljuljzim Peci je ocenio da je za Kosovo u ovom trenutku najznačajnije do bude priznato od strane pet država članica EU i istovremeno da iz dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom izađe kao jaka država kako na unutrašnjem takođe i u međunarodnom planu.

Peci je za KTV rekao da prvo treba proceniti koliko je potrebno i neophodno priznanje od strane Srbije, ako nije neophodno i ako se bez priznanja Srbije može promeniti odnos četiri članice EU koje nisu priznale Kosovo, a da „ostavimo po strani Kipar, onda bi smo bili u redu“.

Prema njemu Kosovo će zaokružiti državnost u trenutku kada postane članica NATO-a, pošto za to nije potrebno da bude članica OUN.

„Za nas je os suštinskog značaja priznanje ove četiri države“, rekao je on pominjući Španiju kao najglasniju u protivljenju nezavisnosti Kosova i Grčku kao najmanje glasnu.

Peci je ocenio da je predsednik Kosova Hašim Tači donekle u pravu u kritikama kada se radi o izaslaniku EU za dijalog Kosova i Srbije i za zapadni Balkan, Miroslavu Lajčaku, pošto on, dok je bio ministar spoljnih poslova, nije održao reč kada je obećao otvaranje kancelarije za veze Kosova u Bratislavi, kao što je učinila Grčka.

Upitan o tome kakav se sporazum može postići u dijalogu Kosova i Srbije Peci je rekao da treba imati u vidu okolnosti  da je „Kosovo uvek izvršavalo svoj deo obaveza, ali nikada nije bilo odlučujući faktor“.

„Da bi smo postigli to što treba postići mi treba da budemo usaglašeni sa SAD, Velikom Britanijom, Nemačkom i Francuskom“, kazao je on.

Od izuzetnog značaja je, kako je rekao, definisanje interesa Kosova.

„Da li smo definisali naše interese? Mi takođe nismo definisali koja je naš egzistencijalni interes u odnosu na dijalog. Koji je vitalni interes, koji su značajni a koji periferni interesi“, zaključio je Peci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari