Pedro Sančez: Jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo 1Foto: EPA-EFFE/ORLANDO BARRIA

Zapadni Balkan je sastavni deo Evropske unije i Španija u potpunosti podržava integraciju regiona u dvadesetsedmočlani blok, izjavio je danas španski premijer Pedro Sančez prilikom boravka u Tirani, javlja Asošijeted pres.

Sančez je prethodnih dana posetio Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

„Evropska unija je nezamisliva bez Balkana“, rekao je Sančez.

Asošijeted pres podseća da se Evropska unija saglasila da pokrene pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom krajem, uz ocenu da su zemlje zapadnog Balkana u različitim fazama evropskih integracija.

On je rekao i da je normalno da postoje neslaganja između dve prijateljske zemlje, kao što su Španija i Albanija, i istakao da u ovom slučaju postoji neslaganje u vezi sa priznanjem Kosova.

„Mislimo da je to jednostrano proglašenje nezavisnosti i mislimo da je prekršeno međunarodno pravo, tako da ne možemo to da prihvatimo. Kažemo to uz sve poštovanje koje imamo prema albanskom narodu“, rekao je Pedro Sančez na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, preneo je portal RTS-a.

Srbija i Crna Gora su već započele razgovore, dok su Bosna i Kosovo tek potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prvi korak u dugom procesu.

Zvaničnici EU nedavno su nastojali da ohrabre vlade u regionu da nastave sa reformama usred zabrinutosti zbog napora Rusije da pojača svoj uticaj na Balkanu.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da zbog uticaja Rusije u regionu zemlje Zapadnog Balkana treba da budu „odlučne da nastave put jačanja veza koje grade mir“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari