Pejić: Razdvajanje izbora je demokratska tekovina 1Foto: Medija centar Beograd

Nesporna je činjenica da Srpska napredna stranka najveći deo snage i popularnosti u biračkom telu dobija od Aleksandra Vučića, njihovog lidera i predsednika Srbije. Teško je proceniti koliko bi SNS imala na izborima ukoliko Vučić ne bi bio na svim izbornim listama kao nosilac, ali izvesno je da je on taj koji vuče i koji u najvećoj meri doprinosi pobedama na izborima ove partije – kaže za Danas Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja – Faktor plus.

List „Nova“ objavio je saznanja da u međustranačkom dijalogu bez prisustva Evropske unije o izbornim uslovima, za članove SNS nije dolazilo u obzir razdvajanje izbora i uslov da lideri stranaka ne mogu da budu nosioci lista na lokalu.

Sagovornik Danasa, međutim, ističe da je, s druge strane, potrebno naglasiti da su u Srbiji gotovo sve stranke liderske, odnosno da se birači opredeljuju na osnovu njihovih predsednika. On napominje da insitiranje na nerazdvajanju izbora i tome da lider partije bude nosilac na listama na lokalu nije izum vladajuće partije, Srpske napredne stranke, već da su takav tretman zahtevale i druge, danas opozicione partije, dok su bile na pozicijama vlasti.

Pejić: Razdvajanje izbora je demokratska tekovina 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

– Međutim, Aleksandar Vučić je i više od toga, njegov uticaj na popularnost partije koju predstavlja je mnogo veći u odnosu na slučajeve u prošlosti i uticaja predsednika stranaka na rejting stranaka čiji su lideri – kaže Pejić.

Kada je reč o razdvajanju izbora, naš sagovornik ističe da je izvesno da je demokratska tekovina razvijenih zemalja upravo u tome – da se izbori razdvajaju.

– To se čini zbog toga da bi građani mogli da biraju nezavisno od onoga što lideri partija predstavljaju za njih. Međutim, takav trend, insistiranja na tome da se izbori na svim nivoima održavaju zajedno, u zavisnosti od koristi koje stranke od toga mogu da imaju, prisutan je sve vreme. Ukoliko ste vlast, insistirate na nerazdvajanju, a ako ste opozicija, insistirate na razdvajanju izbora. I to je tako bilo u prošlosti, u prethodnih trideset godina višestranačja u Srbiji. Dakle, ne samo od dolaska SNS na vlast – zaključuje Vladimir Pejić za Danas.

Podsetimo, razdvajanje izbora je jedan od ključnih zahteva opozicije u okviru platforme za pregovore o izbormim uslovima i uz prisustvo EU.

Taj zahtev ne podrazumeva samo razdvajanje izbora u smislu datuma održavanja samog procesa, već i zahtev da nosilac liste mora biti i kandidat na tim izbori na kojima je nosilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari