Pendarovski protiv razmene teritorija između Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski protivi se ideji korekcije granica između Beograda i Prištine.

On  smatra da bi takvo rešenje imalo štetne posledice na region i da bi ugrozilo sav napredak koji je ostvaren u poslednjih 20 godina, prenosi Kosovo online, pozivajući se na Gazeta ekspres.

Kako navode, u kabinetu predsednika Severne Makedonije prištinskoj Gazeti ekspres rekli su da Pendarovski istovremeno podržava napore SAD i EU da dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine i da se zalaže za kompromisni sporazum koji ima snažnu međunarodnu garanciju i doprinosi stabilnosti.

Pitanje korekcije granica i razmene teritorija vratilo se u centar pažnje nakon intervjua sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, koji se nije usprotivio ideji promene granica uz napomenu da Kosovo i Srbija odlučuju o onome oko čega će se dogovoriti, a ne Brisel.

„Predsednik Pendarovski veruje da rešenja koja mogu dovesti do promene granica i razmene teritorija i ljudi mogu imati štetan uticaj na region i štetno uticati na sveobuhvatne napore koji se ulažu u postkonfliktni oporavak regiona i izgradnju održivih multietničkih društava“, rekla je za „Gazetu“ predstavnica kabineta predsednika Severne Makedonije, Biljana Radeva.

Kako je dodala, Pendarovski razume da mogu postojati različiti pogledi na rešenje i poziva strane koje su uključene u taj proces da izgrade međusobno poverenje i smanje napetosti da bi se napredovalo ka kompromisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari