"Tužno što Srbija inspiraciju traži u najvećim diktaturama": Sagovornici Danasa o Petkovićevoj izjavi da je KP Kine inspiracija za Srbiju 1

„Kina je ozbiljna država, ali je za zemlju kandidata za članstvo u EU potpuno neprihvatljivo da njeni zvaničnici uzore pronalaze u jednopartijskom sistemu. Ipak, s obzirom na to da je tendencija SNS da upravo takav jednopartijski sistem pokuša da uspostavi na silu u Srbiji, ovakva izjava i ne čudi. Naš odgovor na to je – Pravac Evropa“, kaže za Danas Konstantin Samofalov, član Stranke slobode i pravde.

Samofalov je to rekao komentarišući izjavu Petra Petkovića, člana Predsedništva SNS i direktora Kancelarije za KiM, da je Komunistička partija inspiracija ne samo za kineski narod, već i za čitavo čovečanstvo.

Delegacija Srpske napredne stranke posetila je ovih dana Muzej istorije Komunističke partije Kine u Pekingu, i nakon obilaska Muzeja, Petković je posebno istakao da SNS ima veliku čast da sarađuje sa Komunističkom partijom Kine, koja je postala „najsnažnija i najbrojnija politička organizacija na svetu“.

Delegacija Srpske napredne stranke koju predvode članovi Predsedništva SNS Petar Petković i Damir Zobenica, sa još 18 stranačkih kolega, boravi u višednevnoj poseti Narodnoj Republici Кini.

„Komunistička partija Kine predstavlja inspiraciju, ne samo za kineski narod, već i za čitavo čovečanstvo. Snaga Komunističke partije Kine, koja je pod mudrim rukovodstvom generalnog sekretara Si Đinpinga pokrenula veliku obnovu i ubrzani ekonomski razvoj Kine, direktno doprinosi i globalnom razvoju čitavog sveta koji treba da teži izgradnji zajednice za budućnost čovečanstva“, istakao je Petković.

Komentarišući izjavu Petkovića, Miloš Parandilović, samostalni poslanik, kaže da je režim u Kini, uz Severnu Koreju, sinonim za diktaturu 21. veka.

„Kinezi rade po 12 sati za 200 evra i niko ne sme da misli drugačije od partije, to je država koja se bogati na eksploataciji sopstvenog naroda. U Kini je obrok skuplji od glave. Ja verujem da komunistička vlast Kine jeste inspiracija za Vučićev režim, a gospodin Petković likom i delom podseća na komunističkog komesara. Tužna je činjenica da Srbija, u nemogućnosti da se snađe u savremenom svetu, inspiraciju traži u najvećim diktaturama današnjice“, ocenjuje Parandilović.

I Dragan Nikolić, poslanik stranke Zavetnici, ističe da nije ubeđen da je bilo koja Komunistička partija u svetu bilo kome inspiracija, a kamoli čovečanstvu.

Komunizam je, kako kaže, svim narodima koji su ga naivno prihvatili doneo nesreću, patnju, nazadovanje i ludilo jednoumlja.

„Mi Srbi smo, nažalost, odličan primer. Međutim, potomku komunista, kakav je gospodin Petković, očigledno jeste inspiracija, ali da on bude deo vladajuće kaste sa svim privilegijama koje uz to idu. Dakle, nema kod njih nikakve ideologije, stava i principa, već je jedino i isključivo važno da su u udobnoj fotelji, da uživaju sve privilegije, da odlučuju o tuđim sudbinama i da obezbede celu svoju familiju. Radi se o karijeristi, političkom kameleonu i interešdžiji, pa je njegova izjava više nego deplasirana i degutantna“, navodi Nikolić.

A Zoran Vuletić, predsednik Građamskog demokratskog foruma, primećuje da je Petković iskreno oduševljen KPK. I zato, kako ističe Vuletić, on potvrđuje lojalnost i dalju saradnju dveju diktatorskih partija koju je Vučić započeo 2019. sa generalnim sekretarom KPK Si Đinpingom.

„Nažalost, nisu samo Vučić i SNS ti koji glorifikuju tzv. kineski model razvoja na koji moramo da se oslonimo. I najveći deo opozicije isto čini. Setimo se autorskog-apologetskog teksta Borisa Tadića za Čajna dejli od pre par godina u kome je preporučio čitavom svetu da se ugleda na Kinu ‘koja postavlja nove globalne kriterijume za modernizaciju'“, napominje Vuletić.

Dodaje da naši političari ne žele da razumeju svet u kome živimo i ako već žele da pričaju o Kini, moraju da znaju da se ona razvija pre svega zahvaljujući globalizaciji pokrenutoj sa Zapada.

„Uz Kinu, Rusija i Indija su najveći korisnici globalizacije. Umesto toga oni nam pričaju bajke, poput ove Petkovićeve najnovije dovodeći javnost Srbije u zabludu“, zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari