Petar Petković: Kurti izmešten iz stvarnosti 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Jedina stvar koja u statusnom smislu determiniše Kosovo i Metohiju jeste međunarodno pravo i to što (kosovski premijer) Aljbin Kurti to ne priznaje potvrđuje da su on i njegovi politički istomišljenici „izmešteni iz stvarnosti“, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije ua KiM Petar Petković.

Kako je danas saopšteno iz Kancelarije, on je rekao da to potvrđuje to što Kurti pokušava da agresiju NATO na SRJ ili jednostrano proglašenje nezavisnosti KiM predstavi kao obavezujuću činjenicu.

Petković je istakao da, međutim, KiM, u međunarodno-pravnom smislu, nema nikakve veze s „Kurtijevim poimanjem realnosti niti željama separatista u Prištini“, jer ni Ujedinjene nacije ni većina zemalja sveta ne prepoznaju tu teritoriju kao državu, već kao autonomnu pokrajinu Republike Srbije.

„Kurti može svaki dan da prodaje maglu u medijima zemalja koje su, oglušujući se o međunarodno pravo, priznale secesiju dela teritorije Srbije, ali, osim što to godi Kurtijevoj sujeti, ni na koji način ne utiče na činjenicu da je Kosovo i Metohija deo Srbije pod privremenom međunarodnom upravom“, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je istakao da Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić, za razliku od Kurtija, svoj odnos prama tom ključnom državnom i nacionalnom pitanju ne baziraju na „fantazijama“, već na čvrstim i nepobitnim međunarodno-pravnim činjenicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari