Petar Petković: Politički predstavnici Albanaca na Kosovu konstantno izazivaju krizne situacije 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas, u razgovoru sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na KiM (UNMIK) Karolin Zijade, da su stabilnost i mir podjednako u interesu i srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i čitavog regiona.

On je rekao da je jasno da politički predstavnci Albanaca ne dele to mišljenje i da zato svakodnevno izazivaju krizne situacije na terenu, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, nedavni jednostrani i protivpravni potezi Prištine u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama su direktna pretnja urušavanju dijaloga, što vodi destabilizaciji situacije na terenu.

Nedavno ranjavanje srpskog devetnaestogodišnjeg mladića Nemanje Mitrovića kod Obilića, od strane albanskih razbojnika, poslednji je u nizu incidenata izazvanih antisrpskom politikom i retorikom punom mržnje prema srpskom narodu, koja se svakodnevno može čuti u Prištini, naglasio je Petković.

Petković je naveo da su od početka prošle godine do danas bila 222 napada na srpsko stanovništvo, a broj etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire, porastao je za 60 odsto, u odnosu na period pre dolaska Aljbina Kurtija na vlast, što ozbiljno otežava napore za rešavanje konflikta, upozorio je Petković.

Uprkos svemu, Beograd će nastaviti da traži kompromisna rešenja, smatrajući da na taj način radi u interesu svih čija je ambicija da žive u stabilnom i prosperitetnom društvu, iako je jasno da među političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije postoji sve manja spremnost za to, što najrečitije potvrđuje činjenica da je prošlo više od devet godina od postizanja sporazuma o Zajednici srpskih opština, koja do danas nije uspostavljena, naglasio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari