Petar Petković: Poslednji sastanak u Briselu potvrdio da Priština nije spremna da ide u pravcu deeskalacije 1Foto: Print screen Pink

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da je poslednji sastanak na tehničkom nivou u Briselu pokazao i potvrdio da Priština nije spremna da ide u pravcu deeskalacije.

„Njihov manir je da o tome govore, a kada treba da se sprovede u delo, neće dogovore, trilateralni sastanak. Mi smo bili spremni da se sretnemo sa prištinskom delegacijom, da imamo direktne razgovore jer zato i idemo u Prištinu, da razgovaramo o uslovima koji treba da omoguće bolji život i za Srbe i za Albance“, rekao je Petković za RTV Pink, prenosi Kosovo online.

Kako kaže, i to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, rekao da ne vidi prostor za deeskalaciju, jer Priština to ne želi, jasno govori da Priština samo fingira pregovore, razgovore.

„Trebalo je da razgovaramo u trojnom formatu radi deeskalacije, jer šta je danas preče kada je reč o KiM nego da dođe do deeskalacije na severu gde i dalje imamo policiju i dalje nastavak maltretiranja Srba na severu, a situacija ni na jugu nije sjajna – ni u Štrpcu, Gračanici, Kosovskom Pomoravlju. Najvažnije je bilo da rešimo krizu, da krenemo u pravcu deeskalacije, da se povuku gradonačelnici koji nemaju legitimitet, da se povuku policajci“, kazao je Petković.

Navodi da je to u Briselu rekao i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku, a to je bila i zvanična agenda Brisela.

Petković podseća da je Beograd ispunio dve od tri „obaveze“ za postizanje deeskalacije, a da treću još nije, jer mora da se radi paralelno sa Prištinom, odnosno kada oni povuku policiju i narod u opštinama na severu neće protestvovati.

Podseća da je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi imao sastanak sa Lajčakom u Bratislavi i da je EU imala ideju da tim sastankom sa Prištinom napravi nekakv međukorak, koji bi omogućio da, kada počne sastanak u Briselu, situacija bude koliko-toliko relaksiranija.

Petković kaže da nisu mogli da postignu nikakav dogovo, jer je za to neophodan i Beograd, ali da su se konsultovali da Priština i kosovski premijer Aljbin Kurti pokažu dobru volju tako što će da smanje za 25 odsto prisustvo policije iz i oko opštinskih zgrada, a da se na zajedničkom sastanku dogovara sve ostalo uključujući i povlačenje ostatka policije.

„Oni kažu mi smo svoje ispunili, otvoren je put za izbore, to je Kurti na Tviteru poručio. Tih 25 odsto i nisu pomereni, oni su u krugu od 100 ili 200 metara, samo nisu ispred vrata opštine, već ispred škole, to znaju i u EU. Kurti pokušava time da zavitlava i samu EU. Kurti sada pokušava sve da prevari. A šta je sa ZSO, šta je sa činjenicom da treba da se uđe u formiranje Zajednice srpskih opština, sa ostavkama gradonačelnika? Sve je sprdnja od demokratije kada govorimo o Prištini“, ističe Petković.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da se Beograd bori, pokazuje konstruktivnost, čini sve da sačuva narod na Kosovu, posebno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U tom smislu, navodi da je Vučić imao i sastanak sa Stoltenbergom koji je bio dobar i značajan.

„Stoltenberg je organizovao večeru u svom domu, tako nam je ukazao čast. Mi smo mu predali čitave materijale i izveštaje i o 384 napada na Srbe od dolaska Kurtija na vlast, o napadima na crkve, manastire, grobove, takvih ima 54, 15 napada na decu, 13 na medicinske radnike i ambulantna vozila. Posebno smo obratili pažnju i govorili o nevino uhapšenim Srbima i govorili im šta Priština radi. Podneli smo izveštaj o maltretiranju u kosovskim kazamatima gde su i dalje trojica ostala, a četvorica su pušteni“.ispričao je Petković.

Ističe da ti Srbi ne treba da budu u zatvorima jer ništa loše nisu uradili. Stoltenbergu su, kako kaže, pokazali i video gde se vidi da mirno sede.

„O svemu tome smo razgovarali i Stoltenberg je obavešten o svemu. Pokazao je razumevanje i mnogo toga poznaje iako se suočava i sa većim problemima, ali tu su bili i njegovi saradnici koji su do tančina upoznati šta se dešava na Kosovu“, kaže Petković.

Na pitanje da prokomentariše to što je gradonačelnik Severne Mitrovice zabranio gradnju stanova, Petković pita da li je to prvi put da Kurti preduzima jednostrane poteze nakon sastanaka u Briselu.

„Prošli put, nakon sastanka na visokom nivou, uhapsili su Orlovića, podmestili kola sa dinamitom i oružjem. I dokaze u vezi sa tim dostavili smo i unapred ukazujući šta će sve da se desi. To pokazuje da je ono što je Priština pričala sve laž, ovo što se desilo juče gde gradonačelnik koji nema legitimitet donosi odluku da zaustavi radove na izgradnji univerziteta, škole – ko si ti da se time baviš, odakle ti pravo da zaustavljaš projekte koji su odobreni prošle godine i koji su u fazi gradnje. Sve rade samo da otežaju situaciju i da pokažu Lajčaku i svima u EU da mogu da sazivaju sastanke, ali da Kurti odlučuje o tome da li će biti deeskalacije“, poručio je Petković.

Ukazuje na razliku u ponašanju predsednika Aleksandra Vučića u odnosu na ponašanje Prištine i kaže da je Vučić nakon povratka iz Brisela lično pozvao i čuo se sa svim oslobođenim Srbima, razgovarao i sa njima i sa njihovim porodicama.

„lako je govoriti o velikim geopolitičkim problemima, ali kada predsednik okrene svakoga pojedinačno, to govori o tome da ste posvećeni da gradite mir i stabilnost. Naš narod ne treba da brine, iako se kosovska vojska naoružava, mi se trudimo da čuvamo mir i stabilnost, da naš narod ne bude ugrožen. Ne zavisi samo od nas, već i od onih sa kojima ne može da se razgovara – Prištinom, ali mi ćemo se i dalje boriti za mir“, poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari