Petar Petković razgovarao sa Majklom Davenportom uoči izbora 23. aprila 1foto FoNet Nenad Đorđević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da su izbori koje Priština planira da održi u nedelju u četiri opštine na severu KiM nedemokratski i antisrpski, i da im je cilj da ponište postojanje apsolutno većinskog srpskog naroda na severu KiM i da dovrše potpunu okupaciju severa, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je u razgovoru sa šefom Misije OEBS na KiM Majklom Davenportom kazao da će srpski narod biti i ostati miran, a da najveću odgovornost u nastojanju Prištine da na sve moguće načine protera srpski narod na severu pokrajine, snosi međunarodna zajednica.

Prema njegovim rečima, ona podržave takve izbore i zato treba da objasni kako će čisto srpske opštine voditi Albanci, koji čine oko dva odsto stanovništva na severu KiM.

Petković je takođe istakao da, iako ohrabruju konkretni koraci oko formiranja Zajednice srpskih opština, dogovoreni na poslednjem sastanku u Briselu, onespokojava činjenica da Priština i dalje, svakodnevno, jednostranim i nelegalnim potezima, promoviše ogoljeno nasilje nad Srbima i preti da im ukine sva ljudska, građanska i politička prava.

On je konstatovao da je značajno delovanje Misije OEBS u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na KiM i uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane, u skladu sa njenim mandatom i statusnom neutralnošću, ali i da očekuje da se Misija javno i nedvosmisleno odredi prema navedenim događajima i svakodnevnom terorisanju srpskog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari