Peter Sijarto smatra da je Srbija spremna za EU i da je ne treba uslovljavati Kosovom: Šta još kaže mađarski ministar spoljnih poslova o Vučiću? 1Foto FoNet Ana Paunković

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio je danas da je Srbija spremna da uđe u Evropsku uniju, dodajući da njeno članstvo ne treba uslovljavati normalizacijom odnosa s Kosovom.

On je u razgovoru za hrvatsku agenciju Hina rekao da je Srbija spremna „sutra da uđe u EU“ i da bez nje kao „najveće i najsnažnije“ države Zapadnog Balkana, nema stabilnosti na tom području.

„Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika“, rekao je Sijarto.

Čestu antizapadnu i antievropsku retoriku predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sijarto objašnjava osećajem razočarenja zbog izostanka približavanja članstvu, usprkos ispunjenim kriterijima, prenela je Hina.

„Srbija je ponosna nacija. Zato verujem da pristup birokratije iz Brisela treba da se promeni prema njoj“, rekao je ministar dodavši da pristup ‘ex-cathedra’ treba zameniti razgovorom ‘oči u oči’. Mađarski šef diplomatije je ocenio da je vezivanje članstva Srbije u EU za normalizaciju odnosa sa Kosovom nepravedno prema Beogradu, jer to ne zavisi samo o Srbiji. On je rekao i da projekat EU nije završen dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu njegove članice, jer „Briselu više treba region nego što je on regionu potreban“.

Sijarto je najavio da će Mađarska tokom predsedanja EU u drugoj polovini ove godine staviti naglasak na ubrzanje tog procesa, jer bi time EU dobila svežinu i novi zamah.

Povodom sankcija protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji često preti otcepljenjem tog entiteta od BiH, Sijarto je rekao da evropske sankcije „nikad nisu uspele nigde“ i da nema smisla kažnjavati „demokratski izabranog čelnika RS“ jer to samo „pogoršava situaciju“.

Sijarto smatra da ubrzanje članstva u EU treba iskoristiti i za smanjenje tenzija u BiH.

On je odbacio izjave nekih zapadnih vojnih čelnika da bi Rusija za nekoliko godina mogla da napadne neku članicu NATO, upitavši zašto bi neko napao nekog ko je puno jači. Takođe je kazao da ne vidi Rusiju kao pretnju ni za jednu članicu NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari