Peter Stano: Beograd i Priština odlučuju kada će biti spremni za postizanje konačnog sporazuma 1Foto: (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da umesto postavljanja veštačkih rokova EU pomaže Beogradu i Prištini, koji odlučuju kada će biti spremni da dođu do konačnog datuma za postizanje sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa, prenosi Kosovo online albanski ABC njuz.

Stano je tako odgovorio na pitanje da li je datum za konačni sporazum u martu 2023. godine ili ne.

On je naveo i da je priroda EU da se fokusira na rezultat, a ne na neuspeh.

“Priroda Evropske unije je da se fokusira na rezultate, da se fokusira na uspeh, a ne neuspeh. Važno je navesti šta se može dogoditi u slučaju neuspeha, ali bi bilo bolje ne spekulisati o mogućnosti napuštanja ili okončanja procesa. Pogotovo nakon dogovora postignutog ove sedmice, imamo određeni zamah. Ovaj sporazum zaista utire put za krucijalni rad na daljem procesu normalizacije između Kosova i Srbije. Fokusiramo se na to i očekujemo da obe strane rade u tom pravcu i da će pronaći evropska rešenja na evropski način”, rekao je Stano za ABC njuz.

Na pitanje da li se zna datum za sastanak na visokom nivou, Stano kaže da se svi datumu objavljuju neposredno pre samog održavanja sastanka iz logističkih razloga.

“Nije nam važno da unapred nagađamo o datumima. Bitno je da ih imamo u Briselu, da potvrde da će doći u Brisel istog dana i po istom dnevnom redu, u nadi da će biti rezultata. Visoki predstavnik EU pozvao je premijera Kurtija i predsednika Vučića narednih dana. Nadam se da će uspeti da dođu, kako bismo mogli da nastavimo u pozitivnom duhu koji je postignut ove sedmice i da iskoristimo ovaj zamah da idemo napred. To se ne radi za Evropsku uniju, već za interese građana Kosova i Srbije, za početak zaustavljanja eskalacije situacije i izvlačenje koristi iz evropske perspektive”, kaže Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari