Peter Stano: Spremni da uvedemo određene mere 1foto: Prinstcreen/YouTube/ European Commission

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da države članice EU nisu videle dovoljno zadovoljavajućih koraka ka istinskoj deeskalaciji i podsetio da su mere koje su uvedene Kosovu, direktan odgovor na eskalaciju situacije pre 24. septembra.

Kako premosi Kosovo online, Stano je podsetio da je EU bila jasna da će dok ne bude dovoljno koraka koji vode ka deeskalaciji, mere će biti na snazi i istakao da ne postoji drugi put za Beograd i Prištinu, osim dijaloga.

„EU je posrednik u dijalogu. Nema novo šta da se kaže, EU put Srbije i Kosova ide neizbežno kroz dijalog. Obe strane moraju da shvate da dijalog mora da se nastavi. Kada je reč o istrazi o događajima iz Banjske, ponavljam, kada se istraga završi, kada se utvrdi ko je iza napada, onda možemo da preduzmemo određene korake“, rekao je Stano.

Dodao je da je EU nekoliko puta stavila do znanja da je spremna na restriktivne mere.

„EU je jasna, ako ne dođe do deeskalacije, ako situacija eskalira, spremni smo da uvedemo određene mere od kojih su neke već predočene. Spremni smo da, ako članice EU procene, da se uvedu mere, ne samo protiv Kosova, već i protiv Srbije. Te mere su fleksibilne, kako mogu da budu uvedene, tako mogu da budu ublažene ili ukinute“, istakao je Stano.

On je rekao da Brisel trenutno zanima da se vide jasni koraci ka deeskalaciji, da se obe strane vrate dijalogu, a čeka se i izveštaj o dešavanjima od 24. septembra.

„Očekujemo punu saradnju od Srbije, ako postoji volja, postoje i načini za saradnju. Nije naše da šaljemo poruku putem javnosti, naši srpski partneri znaju vrlo dobro šta treba da rade i šta se očekuje od njih“, rekao je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari