Peter Stano: Tvrdnje da EU napušta predlog koji podržavaju Nemačka, Francuska i SAD su netačne 1Foto: (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS

Portparol Evropske komisije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Peter Stano izjavio je da je „sada ključno da obe strane izbegnu eskalacije, što zahteva momentalne akcije obe strane – Kosovo da ne počne sa izdavanjem kazni i Srbija da ne izdaje nove KM tablice“.

„Bilo kakve tvrdnje da EU napušta predlog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji podržavaju Nemačka, Francuska i SAD su netačne. EU nastavlja da u potpunosti stoji iza ovog predloga i ohrabruje dve strane da se slože sa tekstom čim budu spremne da dokažu međunarodnoj zajednici da su sposobni da prihvate evropska rešenja. Sada je ključno da obe strane izbegnu eskalacije, što zahteva momentalne akcije obe strane – Kosovo da ne počne sa izdavanjem kazni i Srbija da ne izdaje nove KM tablice. Ne može biti pregovora o normalizaciji uz prisutnu pretnju nasiljem“, naveo je Stano u izjavi.

Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić i premijer Kosova, Aljbin Kurti, sastali su se danas u Briselu uz prisustvo visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka kako bi našli rešenje za problem jer od sutra ujutru Kosovo počinje da kažnjava građane sa srpskim tablicama. Dogovor nije postignut jer je Kurti odbio zahtev EU.

Kurti je posle sastanka kritikovao je visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borela zbog odustajanja od roka do marta 2023. godine kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

„Naravno, za nas nije prihvatljivo ako to ne prati ono zbog čega smo pozvani ovde, dogovor da se hitno obavežemo na konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa. Krajnji rok je bio mart 2023. Dakle, dolazimo ovde u Brisel da se dogovorimo o novom putu za sporazum pre marta 2023. Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici, u ovom slučaju Borelj, odustali od roka marta 2023. i od predloga EU za normalizaciju odnosa“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari