Aljbin Kurti posle današnjeg sastanka u Briselu: Borelj je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa 1EPA-EFE/FILIP SINGER

Kosovski premijer Aljbin Kurti kritikovao je visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borela zbog odustajanja od roka do marta 2023. godine kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, prenosi prištinska Koha ditore.

Kurti je, posle današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije i zvaničnicima EU u Briselu,  rekao da je EU predložila da Kosovo ne izriče kazne za nelegalne registarske tablice, da nastavi sa ukorima i da Srbija više ne izdaje tablice sa akronimima kosovskih gradova.

„Naravno, za nas nije prihvatljivo ako to ne prati ono zbog čega smo pozvani ovde, dogovor da se hitno obavežemo na konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa. Krajnji rok je bio mart 2023. Dakle, dolazimo ovde u Brisel da se dogovorimo o novom putu za sporazum pre marta 2023. Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici, u ovom slučaju Borelj, odustali od roka marta 2023. i od predloga EU za normalizaciju odnosa“, rekao je Kurti.

On je rekao da je, kada su se sastali u Parizu u okviru Mirovnog foruma, Borelj rekao da predlog nije francusko-nemački, već EU koji su podržali Francuska i Nemačka.

„U redu, onda ćemo to nazvati i predlogom EU. Međutim, danas sa žaljenjem kažem da je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“, rekao je Kurti.

Podsetimo, sastanak dans u Briselu nije doveo do dogovora dve strane, a Borelj je novinarima rekao da je predlog dogovora Vučić prihvatio a Kurti ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari