Petković: Fon Kramon relativizuje nasilje nad srpskim narodom na severu Kosova 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Petar Petković ocenio je danas da je Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo Viola fon Kramon pokušala da „relativizuje nasilje“ nad srpskim narodom na severu Kosova.

„U svom opasnom pohodu relativizacije nasilja Prištine i (premijera Kosova) Aljbina Kurtija nad golorukim srpskim narodom na severu pokrajine, ovoga puta prevršila je svaku meru, optužujući Srbe da su krivi što je u njih ispaljeno više od 100 bojevih metaka i nebrojeno patrona suzavaca i šok bombi“, naveo je Petković u saopštenju.

Petković je upitao da li je Srećko Sofronijević, koji je upucan tokom akcije kosovske policije, „kriv što je pokušavao da zaštiti suprugu i dvoje dece“, kao i da li su to „evropske vrednosti za koje se fon Kramon zalaže“.

„Da se gospodja Fon Kramon istinski zalaže za evropske vrednosti, pažljivo bi saslušala poruke šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja koji je otvoreno osudio jednostrane nasilne akcije Prištine i naveo da one nisu bile koordinisane“, kazao je Petković.

On je ocenio da je „više nego očigledno da se njen šef ne nalazi u Briselu, već u Prištini“.

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo Viola fon Kramon rekla je danas za televiziju N1 „da je mozda…preterano korišćenje bilo slučaj. To može da se kritikuje“ ali, sa druge strane, da sumnja da se može reći da je bila“ nesrazmerna upotreba sile, jer je bila usmerena i protiv albanskih gradjana“.

„Ali, svejedno, da bi se taj problem zauzdao, potrebna je intervencija, te akcije se nisu desile samo na severu, već i u drugim delovima Kosova, i niko nije imao primedbe, niti je tražio da se te akcije zauzdaju ili odlože. Postoji problem sa organizovanim kriminalom, sa korupcijom i švercom, i na vlastima Kosova je da odluče kada i gde će koristiti policijske snage“, kazala je fon Kramon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari