Petković: Gradonačelnici sa severa Kosova nisu dali odobrenje za upad KBS u Zubin Potok 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je upad pripadnika Кosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na sever Кosova i Metohije pod punim naoružanjem, do kog je došlo juče u opštini Zubin Potok, kršenje dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da, po tom dogovoru, pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu Кosova bez odobrenja komandanta КFOR-a i četiri srpska gradinačelnika sa severa, „koji takvo odobrenje nisu dali“.

„Zbog toga za jučerašnji upad takozvanih КBS ne postoji ni jedan jedini osnov niti opravdanje, već je novi u nizu poteza koji (kosovski premijer) Aljbin Кurti povlači u cilju izazivanja tenzija, sukoba i destabilizacije prilika na terenu“, rekao je Petković.

Dodao je da su „Srbi sa Кosova i Metohije duboko uznemireni ovakvim pretnjama i zveckanjem oružnjem, ali i odlučni da ne nasedaju na provokacije“.

Srpska lista je danas saopštila da njeni gradonačelnici „nisu odobrili ovo brutalno kršenje sporazuma i ugrožavanje mira“.
„U trenutku kada Priština nastoji da militarizacijom severa i zveckanjem oružjem okupira opštine na severu, ovakvi incidenti su nedopustivi i zahtevaju reakciju svih koji su odgovorni za sigurno i bezbedno okruženje svih građana, a pre svega КFOR, EULEКS i UNMIК“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ocenili su da je u pitanju „zastrašivanje“ srpskih građana u opštinama na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari