Petković i Srbi sa KiM razgovarali o daljim koracima kako da im se omogući glasanje 17. decembra 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa Srbima sa Kosova i Metohije kako da im se omogući da glasaju na izborima 17. decembra.

Politički i institucionalni predstavnici Srba su Petkoviću na sastanku u Raški preneli da je „važno omogućiti srpskom narodu da iskoristi svoje pravo glasa“, saopšteno je iz vladine kancelarije.

Vlada Kosova nije dozvolila da na Kosovu bude organizovano glasanje na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima koji su održani u aprilu 2022. godine.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je za glasanje na predstojećim srpskim izborima neophodan novi sporazum Beograda i Prištine, za koji srpska strana tvrdi da je novi zahtev za priznanje kosovske nezavisnosti.

Na sastanku u Raškoj, kako se dodaje u saopštenju, razgovarano je o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, kao i o položaju Srba i „ugrožavanju njihovih osnovnih ljudskih prava, usled institucionalnog nasilja, progona i brojnih eskalatornih poteza koje svakodnevno pokreće Aljbin Kurti i vlast u Prištini“.

Petković je izvestio Srbe sa KiM o poslednjoj rundi dijaloga u Briselu i razgovorima koji su pokrenuti o izradi statuta Zajednice srpskih opština, kao i svim ostalim pitanjima o kojima Beograd pregovara sa Prištinom u okviru dijaloga.

Na sastanku je, kako se dodaje, razgovarano i novčanoj pomoći, radnim mestima i daljim ulaganjima Srbije na prostor Kosova i Metohije, kao i „pokušajima Prištine da zabrani infrastrukturne i stambene projekte kao i različite vidove socijalne pomoći namenjene najugroženijem stanovništvu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari