Petković: Kosovo nije država i ne može da to postane 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je u „međunarodno-pravnom smislu samoproglašeno ‘Kosovo’ do danas ostalo provizorijum i politički čardak ni na nebu ni na zemlјi, nešto što je osuđeno na postojanje u prostoru između želјa i realnosti“.

On je, u pisanoj izjavi, naveo da „žitelјi Kosova i Metohije albanske nacionalnosti danas pompezno obeležavaju 15 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti, ali je „realnost da samoproglašeno Kosovo, uprkos podršci značajnog broja moćnih i uticajnih zemalјa, nije i ne može da postane država“.

„Značajno veći deo međunarodne zajednice svestan je da bi dopuštanje jednog takvog presedana imalo katastrofalne posledice po stabilnost u svetu“, naveo je Petković.

Kako je rekao, „pored Albanaca, koji ni sami ne veruju da je samoproglašeno ‘Kosovo’ država, već se nadaju da je ono samo faza u procesu stvaranja velike Albanije, tamo žive i Srbi i drugi nealbanci za koje je Kosovo i Metohija bilo i ostalo neotuđivi deo Srbije za koje će se Beograd, kao i do sada, čvrsto boriti i biti uvek uz njih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari