Petković Lajčaku i Palmeru: Razumevanje i poverenje važnije od uzajamnog priznanja 1

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, da umesto insistiranja Prištine na uzajamnom priznanju, treba insistirati na medjusobnom razumevanju i poverenju, koje treba ponovo da se izgradi.

Prema saopštenju Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo, Petković je istakao da Beograd u dobroj veri i duhu želi nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao preduslovu mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta države Srbije, ali i celog regiona zapadnog Balkana.
Da bi se do toga došlo, potrebna je spremnost i dobra volja, ali ne samo Beograda, rekao je Petković.

„Umesto insistiranja Prištine na uzajamnom priznanju, treba da insistiramo na međusobnom razumevanju i poverenju, koje treba ponovo da se izgradi, s obzirom na to da Priština svojim osmogodišnjim odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština, tek treba da se dokaže kao strana u dijalogu kojoj može da se makar minimalno veruje“.

On je naveo da Beograd očekuje da se ispune svi do sada postignuti i potpisani sporazumi u Briselu.

„Ako Priština nije u stanju da sprovede dogovoreno, kako će biti u stanju da ispuni ono o čemu tek treba da se razgovara“, upitao je Petković i izrazio očekivanja i od EU, kao posrednika i garanta u dijalogu, ali i SAD, da nedvosmisleno Prištini stave do znanja da je nepohdno da se sprovede sve što je dogovoreno.

On je dodao da je pored dijaloga na političkom nivou, potrebno nastaviti i dijalog na tehničkom nivou, jer se tu „rešavaju pitanja od životnog značaja za naš narod na Kosovu i Metohiji“, posebno u svetlu najrazličitijih incidenata kojima svakodnevno svedočimo, a čije su mete Srbi, njihova imovina i objekti Srpske pravoslavne crkve.

Petković je izrazio zabrinutost što Priština ne sprovodi sopstvene zakonske odluke, kada je u pitanju imovina manastira Visoki Dečani, čime šalje jasnu poruku o svom odnosu prema SPC i nastojanjima da nasilno prisvoji srpsku kulturnu i versku baštinu na Kosovu.

„Naš stav je jedinstven – pitanje srpske kulturne baštine može se rešavati samo preko Beograda i Srpske pravoslavne crkve“, istakao je Petković, koji je sagovornicima dostavio i spisak etnički motivisanih incidenata od početka godine.

On je skrenuo pažnju i na učestala kršenja Briselskog sporazuma, posebno u domenu poštovanja odredbi o slobodi kretanja i izrazio očekivanja da se sa takvom negativnom praksom prekine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari