Petković: Masakr u Starom Grackom jedan od najtežih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas, povodom 24. godišnjice ubistva 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko kod Lipljana, da je to je jedan od najtežih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodnih misija u južnu pokrajinu.

Petković je u pisanoj izjavi podsetio da odgovorni za taj zločin do danas nisu procesuirani.

„Odgovornost za činjenicu da ubice iz Starog Grackog još nisu privedene pravdi snose predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini, koji zaverom ćutanja o ovom i mnogim drugim zločinima izvršenim nad srpskim narodom u pokrajini, zapravo štite teroriste i zločince“, naveo je Petković.

Ocenio je da odgovornost snose i predstavnici međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji, pre svega Euleks koji je po njegovim rečima, odustao od istrage pod skandaloznim izgovorom nedostatka dokaza.

„Međunarodna zajednica je ne samo moralno odgovorna što svojim nečinjenjem dozvoljava da zločini nad Srbima koji su se desili pred njenim očima budu zataškani i prepušteni zaboravu, a trajan mir na Kosovu i Metohiji ne može se graditi na negaciji zločina i potrebe da krivci budu kažnjeni“, naveo je Petković.

Podsetio je da je više puta minirano i oskrnavljeno groblje na kome su sahranjeni stradali žeteoci, kao i spomen-ploča sa imenima ubijenih, istaknuta na objektu Osnovne škole u centru sela.

„Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na istini o stradanjima naših sunarodnika, ali i istini o pravom, zločinačkom karakteru onoga što mnogi politički predstavnici albanskog naroda na Кosovu i Metohiji opisuju kao borbu za slobodu“, naveo je Petković.

Masakr u Starom Grackom dogodio se 23. jula 1999. godine kada je iz neposredne blizine ubijeno 14 Srba dok su radili na njivi.

Ubijeni su Milovan Jovanović (30), Jovica Živić (29), Radovan Živić (32), Andrija Odalović (32), Slobodan Janićijević (34), Mile Janićijević (42), Novica Janićijević (17), Momčilo Janićijević (53), Stanimir Dekić (44), Božidar Dekić (52), Saša Cvejić (26), Ljubiša Cvejić (60), Nikola Stojanović (63) i Miodrag Tepšić (48).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari