Petković na sastanku sa ambasadorom Francuske: Priština ne ispunjava svoje obaveze 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju (kim.gov.rs)

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom o toku dijaloga Beograda i Prištine i istakao da je Srbija ispoštovala sve dogovore, a Priština nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu da formira Zajednicu srpskih opština.

Petković je istakao da, pored toga, postoji kršenje dogovora u oblastima energetike, sporazuma o registarskim tablicama i kontinuirana nesaradnja po pitanju nestalih, navodi se u saopštenju.

Kazao je da je rešavanje pitanja nestalih lica pokrenuto na insistiranje Beograda i da pri tome Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji, na kojima se po našim saznanjima nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu, dok je Beograd postupio po svakom takvom zahtevu Prištine.

„Politika koju u dijalogu zastupa Beograd stvara preduslove za dogovor i dugoročnu stabilnost u regionu, ali politička zrelost i volja za postizanje dogovora druge strane ne postoji“, rekao je Petković.

On je poručio da je Beograd, i pored svega, opredeljen za očuvanje regionalne stabilnosti i rešavanje svih nesuglasica sa Prištinom dijalogom i političkim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari