Petković: Nacrt statuta ZSO je već izrađen 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Pokušaj da bilo koja nevladina organizacija na sebe preuzme nadležnost izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) predstavlja direktno obesmišljavanje dijaloga i kršenje sporazuma koji su definisali ovo pitanje, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je „jasno da je ovde reč o još jednom pokušaju da se ZSO predstavi kao svojevrsna nevladina organizacija, sa drastično manjim nadležnostima u odnosu na dogovorene u okviru sporazuma – gde je precizirano da će ZSO imati izvršna ovlašćenja na zaštiti kolektivnih prava Srba na Kosovu i Metohiji“.

„Niko iz Upravljačkog tima nije zatražio usluge organizacije ‘Fridrih Ebert’ za izradu Nacrta statuta ZSO, jer je taj posao poveren isključivo Upravljačkom timu, što je potvrdio i izveštaj Evropske unije iz aprila 2018. godine“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u skladu sa poverenim mandatom, Upravljački tim je završio izradu nacrta statuta pre skoro pet godina, avgusta 2018. godine i o tome službeno obavestio EU.

On je podsetio da do danas Evropska unija nije ispunila svoju obavezu i sazvala dijalog na visokom nivou na kojem bi Upravljački tim predstavio Nacrt statuta.

Petković je istakao da je izrada Nacrta statuta ZSO isključiva nadležnost Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, kao što je precizno propisano sporazumima postignutim u dijalogu u Briselu 2013. i 2015. godine, tako da ne postoji niti jedan jedini pravni osnov, niti razlog da ovaj posao radi bilo kakva nevladina organizacija ili bilo koji drugi subjekt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari