Petković: Najvažnije je povlačenje Rosu i dolazak Kfora i što Srbima neće biti skidane tablice 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je u dogovoru Beograda i Prištine najvažniji odlazak specijalne jedinice kosovske policije ROSU i dolazak Kfora na administrativne prelaze, kao i činjenica da neće biti više skidane tablica Srbima koji žive na severu Kosova.

„Ono što je najvažnije što naš narod dobija ovim sporazumom je da odlazi Rosu, dolazi Kfor čime se jača rezolucija 1244, nema skidanja tablica i ono što je posebno bitno za naše ljude koje imaju KM tablice je da se one neće skidati, što je važno za slobodu kretanja“, rekao je Petković za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je kazao da je zadovoljan dogovorenim, imajući u vidu koliko je situacija teška i da to potvrđuje odjek sa terena, a kako je ocenio sporazum koji je dogovoren bolji od onog iz 2011. godine – na koji su se iz Prištine pozivali.

„(Premijer Kosova Aljbin) Kurti se poziva na sporazum iz 2011. godine ali na osnovu ovog sporazuma, tog sporazuma nema. Primanjivaće se ono što je dogovoreno 2016. godine, dakle nema više nikakvog reciprociteta“, istakao je Petković.

Kako je dodao, to znači i da će se govoriti o onome što je dogovoreno Briselskim sporazumom, pre svega o Zajednici srpskih opština (ZSO).

„Naš stav od koga nismo odustali je upravo ZSO, nema besplatnog ručka u Briselu, za ovo smo morali da se izborimo“, rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.