Petković: Nema dileme oko toga da je kompanija Elektrosever srpska 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je zadovoljan dogovorom sa Prištinom o energetici i nastavku dijaloga koji vodi ka formiranju Zajednice srpskih opština, ističući da nema dileme oko toga da je kompanija Elektrosever srpska i da će moći nesmetano da distribuira struju na Kosovu i Metohiji.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je nakon sastanka održanog u utorak sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom kosovski zvaničnik Besnik Bisljimi otvoreno rekao da je Priština spremna da krene da razgovara o Zajednici srpskih opština onda kada se dogovori sa Beogradom o energetici.

Na pitanje da li će Priština naplaćivati struju Srbima na severu Kosova, Petković je rekao da se to neće dogoditi i da je mapom puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod posredovanjem Evropske unije garantovano da će Elektrosever distribuirati struju iz centralne Srbije na sever Kosova.

„Ovom mapom puta tačno su utvrđeni koraci i rokovi i jedne i druge strane i to je prva tačka – čeka se da Priština izda licencu Elektroseveru“, kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, zvanično pismo Lajčaka garantuje trajno prisustvo Elektrosevera u Valaču i da samo uz njegovu dozvolu Kosovska kompanija za distribuciju električne energije i Kosovski operator prenosnog sistema električne energije mogu da pristupe trafo stanici Valač i ništa više od toga.

„Najbitnije je to da više nema pretnji da će Kurti da upadne na sever Kosova i Metohije“, napomenuo je Petković.

On je negirao postojanje dugova stanovnika severa Kosova i Metohije za struju, jer, kako kaže, ranije nije postojala ugovorna obaveza, dodavši da je struju koja je stizala na sever Kosova struja koju je Beograd plaćao godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari