Petković: Priština ne želi razgovor o ZSO - Bislimi: Razgovarali smo o nestalima, ali i o bokserima 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Methiju Petar Petković izjavio je večeras, u Briselu, da je „Priština odbila da učestvuje u direktnom razovoru sa nama zato što je odbila da razgovara o Zajednici srpskih opština (ZSO)“.

„A upravo je ZSO bila danas tema u Briselu, onako kako je i Lajčak to najavio u javnom saopštenju od 30. septembra. Dakle, Priština je ta koja odbija razgovor o formiranju ZSO iako je naša strana vrlo direktno insistirala na razgovor o formiranju ZSO i iznela konkretne korake za njeno formiranje“, izjavio je Petković, za Radio televiziju Srbije (RTS), navodeći da je upravo završio treći po redu sastanak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog, Miroslavom Lajačakom.

Kako je Petković naveo, za Beogad je „to pitanje svih pitanja, to je srce samog dijaloga i ako hoćemo da razgovaramo o normalizaciji odnosa to možemo isključivo ako dodje do formiranja ZSO ali i implementacije svih prethodno postignutih sporazuma“.

On je rekao da istovremeno kosovski premijer Aljbin Kurti iz Prištine šalje poruke koje „direktno ubijaju dijalog“.

„Mi ćemo insistirati na ZSO. Mi smo posvećeni dijalogu, on je za nas važan jer je to mesto gde možemo da rešavamo iskorijski problem koji postoji izmedju srpskog i albanskog naroda, ali kompromisnim putem, kompromisnim rešenjem“, naglasio je Petković.

Kako je rekao, „što se nas tiče razgovora ima, mi želimo da razgovaramo“.

„To što albanska strana ne želi da razgovara to je drugo pitanje, oni će sada govoritii kako formiranje ZSO nije bilo na dnevno redu, ali činjenica da su odbili EU i Lajčaka da razogovaraju o toj temi jasno pokazuje da je to danas itekako bila tema“, rekao je Petković.

U Briselu su celog dana trajali odvojeni razgovori delagacija Beograda i Prištine sa Lajčakom ali zajedničkog trilateralnog sastanka nije bilo zbog neslaganja o kojim temama može da se razgovaraesti

Bislimi: Razgovaralo se o implementaciji sporazuma, nestalima, ali i bokserima

Iz kosovske vlade su poručili da je Bislimi sa Lajčakom razgovarao o stanju implementacije sporazuma koji su već postignuti u Briselu.

Ujedno su potvrdili da se razgovaralo o temi na kojoj je insistirala Priština – pitanju nestalih tokom rata na Kosovu.

U okviru ove teme govorilo se o najnovijim aktivnostima, sastancima radnih grupa, iskopavanju i preuzimanju posmrtnih ostataka iz Srbije.

Veći deo saopštenja kosovske vlade posvećen je nedavno održanom Svetskom prvenstvu u boksu u Beogradu, a na kom nisu učestvovali borci sa Kosova.

Tvrde da je kosovska delegacijaje izrazila veliku zabrinutost zbog toga što je Srbija, kao organizator prvenstva, kako navode, prekršila pravo sportista i Bokserskog saveza Kosova na učešće.

„Zabranu bokserskom timu reprezentacije ne dozvoljavanjem ulaska u Srbiju radi učešća na Svetskom prvenstvu u boksu, koje je održano u Beogradu, kosovska delegacija je istakla kao postupak srpske strane koji je potpuno suprotan duhu slobodno kretanje i koji se promoviše kroz Briselski sporazum u bilateralnim odnosima sa Srbijom“, poručili su.

Ova delegacija je izrazila zabrintost zbog još jedne opstrukcije, koja je, kako tvrde, predmet delovanja srpskih vlasti, a odnosi se na transfer sredstava za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

„Kosovska strana je zatražila dodatnu pomoć EU, posebno imajući u vidu potrebu za trajnim dugoročnim rešenjem, jer je Ministarstvo finansija i transfera Republike Kosovo u budžetu za narednu godinu planiralo dva miliona evra za Preševsku dolinu“, naveli su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari