Petković: Proslava dana Kosovskih bezbednosnih snaga praznik velikoalbanskog šovinizma 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da današnja proslava dana Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) nije ništa drugo do „praznik velikoalbanskog šovinizma i promocija ideje monoetničkog samoproglašenog Kosova“, a da se glavni afirmator takve ideologije Aljbin Kurti nije trudio ni da prikrije tu činjenicu.

Prema njegovim rečima, postrojavanje paravojske, na koju Priština po Rezoluciji 1244 nema pravo, uz obeležja „terorističke OVK i zastave takozvane velike Albanije“, jeste najotvorenija pretnja državama regiona prema kojima Kurti i „velikoalbanski šovinisti ispoljavaju teritorijalne pretenzije“.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da Beograd godinama upozorava da je proces militarizacije KBS najveća pretnja miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, a da današnja smotra to veoma jasno potvrđuje.

„Kurti je, označivši jasno da je KBS naslednik OVK, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji nedvosmisleno zapretio novim zločinima i pogromima, i tu pretnju Srbija veoma ozbiljno shvata“, poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari