Ministar odbrane Kosova negirao da su trupe KBS bile na području opštine Zubin Potok 1Foto: N1/arhiva

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj nigirao je večeras navode o kretanju trupa Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na području opštine Zubin Potok na severu Kosova, preneo je portal Kossev.

Mehaj je u saopštenju takve navode nazvao „opasnim dezinformacijama“ koje, kako je kazao imaju za cilj stvaranje tenzija i teže da naruše imidž Kosova i KBS na međunarodnom planu.

„Ministarstvo odbrane demantuje lažne vesti koje su kružile u pojedinim srpskim medijima o navodnom kretanju trupa KBS na području opštine Zubin Potok“, naveo je on.

Tvrdi da građani Kosova, bez obzira na etničku pripadnost, razumeju „zaštitnu ulogu KBS“, te da je „očigledno jasno“ da „Vojska Republike Kosovo, zajedno sa međunarodnim partnerima – pokriva svaki kutak zemlje“.

Kfor je naveo da od KBS nisu dobili zahtev za dolazak na Sever, a dodao je i da im je za dolazak potrebna saglasnost komandanta Kfora, navodi Kossev.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je sinoć da su pripadnici KBS „upali“ na sever Кosova u petak u opštini Zubin Potok, i time prekršili dogovor iz 2013. sa generalnim sekretarom NATO.

Po tom dogovoru, pripadnici bilo koje vojne formacije iz Prištine nemaju pravo da borave na severu Кosova bez odobrenja komandanta Кfora i četiri srpska gradinačelnika sa severa koji, po navodima Petkovića „takvo odobrenje nisu dali“.

I Srpska lista je juče saopštila da njeni gradonačelnici „nisu odobrili ovo brutalno kršenje sporazuma i ugrožavanje mira“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari