Petković: Tražimo rešenje, Vučić se obraća javnosti u nedelju 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za KiM Petar Peković rekao je na konferenciji za medije da će se predsednik Aleksandar Vučić obratiti javnosti u nedelju u 13.30, nakon sastanka sa Srbima sa Kosova.

Predsednik ne može da se pomiri s tim da imamo sukobe, da nemamo kompromis, danonoćno radimo na tome da nađemo rešenje, rekao je Petković.

Petar Petković je rekao da je Vučić u Briselu branio poziciju Srbije i tragao za kompromisnim rešenjima, da se sačuva mir, ali i da je znao da na miran i mudar način odgovori predstavnicima međunarodne zajednice i Aljbinu Kurtiju.

Istakao je da Vučić od jutros razgovara sa svojim saradnicima i sa srpskim pregovaračkim timom nastavlja da radi na nalaženju kompromisnih rešenja.

„O jučerašnjem danu i svemu što se juče dešavalo, Vučić je jutros izvestio i predsednicu vlade kao i nekoliko funkcionera u Vladi Republike Srbije. Time smo bukvalno po povratku iz Brisela započeli naš danonoćni rad na traganju rešenja da sačuvamo mir i stabilnost. Od danas počinje naša trka s vremenom, kakao da pored svih problema i teškoća, pored gotovo nemogućih uslova koje stvara Aljbin Kurti, kako da osiguramo bolji život i mir za Srbe na KiM, da izbegnemo sukobe i da nastavimo sa razvojem i napretkom cele naše države“, rekao je Petković.

Ističe da se razmatraju sva moguća rešenja koja će biti u interesu srpskog naroda na KiM i koja neće pogaziti interese naše države, a ići će u pravcu kompromisnog rešenja.

„To je razlog zbog čega vam se danas obraćam ja, a ne predsednik Vučić koji će se obratiti javnosti u nedelju u 13.30 iz Palate ‘Srbija’, a razlog je taj što Vučić nikada ne izlazi za govornicu, ne govori šta je nerealno i ne obećava predloge i rešenja koja ne može da ispuni, iako ovde mnoge stvari ne zavise od nas. Potrebna je druga strana koja mora da se složi i ide u pravcu kompromisnih rešenja“, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Petković navodi da je jučerašnji dan je bio izuzetno težak i da ne može da kaže da je bio uspešan, ali da su dali sve od sebe da se sačuva mir i da se ide dalje u razgovore kako bi se došlo do kompromisnog rešenja.

Dva predloga o slobodi kretanja

„Naša strana je juče izašla sa dva predloga kada je reč o slobodi kretanja. Odnosno kako da pronađemo rešenje pre 1. septembra, jer je za tada Kurti ‘nasilnim odlukama najavio sprovođenje reciprociteta’“, kaže Petković.

„Po pitanju ličnih karata mi smo bili spremni da za građane Srbije koji imaju prebivalište u centralnoj Srbiji da kada idu na prostor KiM njima na administrativnom prelazu Priština izdaje ulazno-izlazni dokument. I u tom sporazumu koji nije dobar po nas, ne stoji da se to pitanje odnosi na Srbe koji žive na KiM, konkretno za one koji žive na severu KiM. Srbi koji žive na KiM, to nisu Srbi prištinske strane, njih predstavlja Beograd. To je i predsednik rekao, da su to građani Srbije koji se osećaju da žive u svojoj državi“, kaže Petković.

Bili su spremni, dodaje, s obzirom na to da od 2011. godine mi izdajemo za Albance koji imaju kosovsku ličnu kartu, da se i Srbima koji žive u centralnoj Srbiji izda takav dokument, ali da to ne važi za građane koji žive na Kosovu i Metohiji.

„Srbi koji žive na KiM nisu Srbi koji putuju tranzitno u treću zemlju. Krajnja destinacija Srba koji žive na KiM nije Albanija, Severna Makedonija, već njihov kućni prag. Kako je Kurti zamislio, Srbi koji su odvajkada na KiM i žive u svojoj kući morali bi posle 90 dana da izađu sa prostora KiM da bi ponovo dobili taj papir, što je potpuno neprihvatljivo. Da neko gazi sporazume, unižava srpski narod, da stvara bezbednosne probleme, to ne prihvatamo“, naglasio je Petković.

Predložili su, dodaje, da se vozila preregistruju na statusno neutralne tablice po Rezoluciji 1244 i da je Kurti to kategorički odbio.

Predstavnici EU i Eskobar imali razumevanja

Petković je rekao da su predstavnici EU, kao i Gabrijel Eskobar bili korektni tokom razgovora i da razumeju situaciju sa ličnim kartama i registarskim tablicama.

„Svi jasno vide da je to otvaranje potpuno nevažne teme u ovakvom trenutku kada treba da se razgovara o ZSO, energetici i mnogim drugim važnim pitanjima. Činjenica da Kurti pokreće teme koje su bile gotovo nevažne jer smo imali sporazum sa stikerima koji je solidno funkcionisao, pokazuje da je cilj Kurtija destabilizacija na Zapadnom Balkanu“, rekao je Petković.

Naveo je da srpski narod na KiM dobro zna koliko se tim na čelu sa Vučićem bori da sačuva mir i stabilnost.

„Tamo je narasla nova generacija koja želi da živi u slobodi, vide kako njihovi vršnjaci žive u centralnoj Srbiji, ne žele da žive u Kurtijevoj državi, zato je važno da sa Srbima razgovaramo i sa svima ostalima tražimo rešenja, da idemo u pravcu kompromisa. Onog dana kada su se u četiri opštine upalile sirene, kada je od crkvenog zvona brujalo sve, u tim i takvim trenucima najbolje razumeju šta znači vrednost života, budućnost i da ne prolijemo nijednu kap krvi. Za to se borimo“, zaključio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari