Petković: Vlada Srbije od 1. januara omogućila slobodno kretanje za sva vozila sa Kosova 1Petar Petković Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je Vlada Srbije danas donela odluku kojom je od 1. januara omogućeno slobodno kretanje za sva vozila sa Kosova, što je bila njena obaveza iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine.

Petković je u izjavi novinarima istakao da je deo odluke i disklejmer kojim se jasno ističe da to ne znači priznavanje Кosova, niti se može tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, prenosi Kosovo onlajn.

„Ta odluka je naša obaveza iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. koji je potpisao Borko Stefanović, a koja se odnosi na RKS tablice i kosovske lične karte, uvođenje kosovskih vozačkih dozvola i rezultat je tadašnjih dogovora i odnosa te vlasti prema Srbima i dijalogu“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je odluku donela imajući u vidu tu obavezu, a u očekivanju da Priština isupuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i to ne samo ZSO.

Današnja odluka će biti dodanti impuls ne samo za ’Otvoreni Balkan’, nego će olakšati živote Srbima na KiM, jer oni najviše koriste administrativne prelaze. Njima smo pomogli da mogu normalno da se kreću i žive, jer je sloboda kretanja neophodna. Za razliku od Aljbina Kurtija, koji gazi slobodu kretanja, kao što svakodnevno gazi i prava Srba na KiM, kazao je Petković.

Dodao je da nije tajna da 99 odsto Srba koristi RKS tablice, jer je to jedini način da opstanu i da se kreću, da mogu da žive.

„Koristi ih i monaštvo i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske da bi došli do svojih svetinja i vernika. Važno je da to istaknem zbog svih dušebrižnika koji će napasti ovu odluku, a nemaju zbog čega, jer je ona rezultat njihovog dogovora“, ocenio je Petković.

On je pročitao i kompletan deo disklejmera, odnosno statusno neutralne izjave, kojom je Srbija jasno pokazala i zaštitila sve što brani u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.

Tu se navodi da današnja odluka „ne može da se tumači kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Кosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244“.

Petković je istakao da registarske tablice ne predstavljaju nikakav simbol državnosti i suvereniteta i u tom smislu ukazao da u svetu postoje brojni primeri da u jednoj državi postoje različite tablice, kao što je Italija, koja u različitim regijama ima različite tablice, ili Kina, gde Hongkong ima svoje tablice.

„Ovom odlukom nismo prešli naše crvene linije“, naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari