Pič sa premijerkom Brnabić: London podržava Berlinski proces 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Srbija je opredeljena za nastavak unapređenja saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom (UK), poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić u razgovoru sa specijalnim izaslanikom UK za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, posebno ističući značaj ekonomske saradnje, saopštila je danas Vlada Srbije.

Brnabić je ukazala da je bilateralna trgovina usluga tokom 2022. godine prevazišla milijardu i 100 miliona evra ukupne vrednosti

Teme razgovora su bile unapređenje bilateralnih odnosa, situacija u regionu i svetu, a Pič je potvrdio opredeljenje UK da radi na intenziviranju bilateralnih kontakata dve strane.

Brnabić i Šič saglasili su se da su posebno značajne oblasti za unapređenje saradnje energetika i nauka i tehnologije, a Pič je naglasio dodatnu spremnost UK da aktivno doprinese razvoju infrastrukturnog povezivanja na Zapadnom Balkanu.

U pogledu odnosa Beograda i Prištine, Brnabić je istakla da je „dijalog, uz ispunjavanje prethodno dogovorenog, jedini način za prevazilaženje otvorenih pitanja i postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja“, naglasivši da je „očuvanje mira i stabilnosti predstavlja osnovni prioritet Beograda“.

Pič je ponovio opredeljenje UK za očuvanje mira i napretka regiona, ističući da London u tom kontekstu podržava Berlinski proces i dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali „i sve druge inicijative koje doprinose unapređenju konkretne saradnje u regionu“.

Brnabić je informisala Piča „o napretku koji je Srbija postigla u oblasti vladavine prava kroz intenzivan rad na usklađivanju zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, a pre svega u oblasti pravosuđa“, navedeno je u saopštenju Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari