Pismo Lutovca predsedniku PES Staniševu: Cenimo podršku Evrope, nastavak misije neophodan 1Foto: BETA/ EMIL VAS

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac danas je predsedniku Partije evropskih socijalista (PES) Sergeju Staniševu „zahvalio na podršci i pozvao predstavnike Evropskog parlamenta da nastave svoju misiju u Srbiji, u cilju stvaranja uslova za slobodne i poštene izbore“.

Lutovac je, u pismu Staniševu, „istakao da svi članovi DS i on lično iskreno cene podršku koju im pružaju Stanišev i PES ‘u ovim izazovnim vremenima’ i pozvao zajednicu evropskih socijalista i socijaldemokrata da podrže nastavak misije predstavnika Evropskog parlamenta (EP) koji posreduju u pregovorima o izbornim uslovima“, saopštila je DS.

Prema rečima Lutovca, dalje angažovanje evropskih posrednika je neophodno budući da je „Srbija u dubokoj političkoj krizi“.

„Vladajuća stranka izaziva napetosti u društvu koje su postale ozbiljna bezbednosna pretnja i koje nas dovode u veliki rizik od unutrašnjih sukoba. U potpunosti razumem vašu zabrinutost zbog odluke o bojkotu izbora, ali u situaciji kada nema ni minimalnih uslova za održavanje demokratskih izbora i kada izbori predstavljaju pretnju po zdravlje građana – drugačija odluka nije ni bila moguća“, naglasio je Lutovac.

„Stoga bi“, istakao je Lutac, „bilo veoma važno kada bi Partija evropskih socijalista podržala nastavak misije predstavnika EP u stvaranju uslova za slobodno izjašnjavanje gradjana i odlaganje izbora u Srbiji“.

Predsednik Partije evropskih socijalista (PES) Sergej Stanišev poručio je, prethodno u pismu upućenom Lutovcu, „da se ‘ne mogu tolerisati’ pokušaji preuzimanja DS ‘nelegitimnim, pa čak i nelegalnim sredstvima’, i pozvao Lutovca i DS da preuzmu vodeću ulogu u procesima evropskih integracija u Srbiji“, navela je u ranijem saopšenju DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari