Rasprava o odgovornosti Bratislava Gašića počela iz drugog pokušaja - vladajuća većina dala kvorum 1

Iz drugog pokušaja počela je sednica Skupštine Srbije, na čijem je dnevnom redu predlog za izglasavanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

U prvom  pokušaju nije bilo kvoruma , jer većina poslanika vladajuće većine nije ušla u salu.

„Radi se o očiglednoj zloupotrebi većine. Ova sednica nije hir ili izvoljevanje opozicije, što je narativ SNS-a, već je u javnom interesu da se u parlamentu o ovim pitanjima raspravlja“, kaže Jelena Jerinić , poslanica Ne davimo Beograd , napominjući d poslanici vlasti nisu ušli u skupštinsku salu opozicija bi našla drugi način da iznese argumente za smenu Bratislava Gašića.

https://www.danas.rs/vesti/politika/poslanici-vlasti-i-danas-bojkotuju-raspravu-o-smeni-gasica-pocetak-sednice-odlozen-za-13-sati/

Taj drugi način bi verovatno bio , kako je na društvenim mrežama objavio Janko Veselinović, poslanik Ujedinjenih , bio plan opozicije da ne izlazi iz skupštinske sale u slučaju da ponovo ne bude kvoruma.

Sednica je otpočela poslaničkim pitanjima ,a poslanik Zeleno-levog kluba Đorđe Pavićević zatražio je od Ministarstva finansija i Poreske uprave da objave podatke u vezi sa dugovima koje prema državi imaju „firme povezane sa Željkom Mitrovićem“ a u vezi kojih je po njegovim rečima, poznato da je prethodnih godina reprogramiran dug od 1,57 milijardi dinara.

„Uslovi pod kojima se odlažu ili reprogramiraju ti dugovi nisu poznati. Poreska uprava je odbila da dostavi informacije o tome. Zato pozivam Ministarstvo finansija i Poresku upravu da nam odgovore koliko još novca Mitrović duguje državi od 2012. godine“, naveo je Pavićević.

Predsednicu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Oliveru Zekić upitao je za reprogram „duga Pink medija grupe“ prema tom telu.

„To znači da pored toga što nije ispunjavao uslove iz elaborata i što je kršio zakone, Pink nije plaćao ni finansijske obaveze prema REM-u“, naveo je Pavićević.

Postavio je i pitanje ministrima zdravlja i unutrašnjih poslova, i republičkoj javnoj tužiteljki „ko ometa pravdu“ u istrazi o ubistvu novinara Milana Pantića u Jagodini, 2001. godine.

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke uputio je pitanje policiji i tužilaštvu šta su preduzeli povodom užasa u Batajnici, čiji akter je bio Milan Bojović, član SNS, koji je nasrnuo na 14 godina starog dečaka.

„Dečak je bio sa društvom na rođendanskoj proslavi. Nakon čega su izašli napolje. Na toj proslavi dobio je petardu koju je bacio u napuštenu kuću. Tada se pojavio Bojović i pitao ko je to uradio, dečak je odmah kazao da je on to uradio. Nije ćutao i nije se krio. Istog trenutka Bojović je počeo nekontrolisano da urla na dete, levom rukom ga je stegao oko vrata, primenjujući policijski zahvat poznat kao ‘kragna’ i počeo je da davi dete. Desnom rukom je spustio glavu deteta, zavrnuo mu ruke i počeo dete da vuče ka toj napuštenoj kući, tvrdeći da je kuća njegova, iako je reč o kući za koju meštani tvrde da je godinama napuštena i devastirana. Kad je dete, uz pomoć grube sile uveo u kuću, tresnuo ga je o zid i tom prilikom je dete udarilo glavom o isti, zbog čega je kasnije povraćalo. Ceo incident je snimljen mobilnim telefonom od strane druge dece“, rekao je Milivojević na sednici Skupštine.

Navodeći da je zbog nedavnih poplava „pola Srbije bukvalno na vodi“ i da „nas stalno nešto iznenadi“, poslanik Dveri Milovan Jakovljević upitao je Ministarstvo poljoprivrede šta će i kada država uraditi da preudupredi štetu koju izazivaju poplave. On je čestitao predsednici Zavetnika Milici Đurđević Stamenkovski koje se nedavno porodila a čestitkama se pridružio i predsednik parlamenta Vladimir Orlić i ostali poslanici.

Vladeta Janković, pooslanik Narodne stranke upitao je premijerku Anu Brnabić i ministarku energetike Dubravku Đedović zašto su u Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) imenovani stranci ako je EPS po njegovim rečima, ustanova od prvorazrednog nacionalnog značaja.

„Znači li to da u Srbiji nema pouzdanih stručnjaka? Zašto su naknade stranih stručnjaka poverljiv podatak? Nije li reč o implicitnom priznanju Vlade da nije dorasla samostalnom upravljanju nacionalnim potencijalom“, upitao je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari