U subotu će biti obezbeđen kvorum na ulicama: Opozicija o nameri režima da opstruiše skupštinsku raspravu o Bratislavu Gašiću 1

Do sada je Aleksandar Vučić više puta ponovio da neće dozvoliti smenu Bratislava Gašića, ministra policije i to nije ništa novo. Međutim nakon prekida sednice Skupštine Srbije, navodno zbog nedostatka kvoruma, jasno je da Vučić neće dozvoliti ni skupštinsku raspravu o Gašićevom razrešenju.

Namera vladajuće većine je da izostanak rasprave o Gašićevoj odgovornosti svali na opoziciju koja je tražila sednicu, a nije u punom sastavu došla na početak sednice. Praksa je do sada bila da vladajuća većina uvek obezbeđuje kvorum, naročito u slučaju kada je dala saglasnost za dnevni red sednice.

Da bi sednica parlamenta uopšte počela potrebno je da u sali bude prisutno 84 poslanika, međutim, na početku sednice o Gašićevoj objektivnoj odgovornosti za masakr koji se dogodio početkom maja, bila su prisutna 74 poslanika, što znači da nije bilo kvoruma.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić izneo je salvu optužbi na račun opozicije, kako su sami tražili sednicu, a na kraju se na njoj nisu pojavili i odložio njen početak najpre za sat vremena, pa onda i za četvrtak.

Sudeći prema ovoj novoj taktici naprednjaka teško je poverovati da će se rasprava o odgovornosti ministra policije i održati i da će se naprednjaci vratiti u poslaničke klupe, kako bi obezbedili kvorum. Sa druge strane opozicija, koja ima ukupno 84 poslanika ne može sama da obezbedi kvorum, jer su pojedini poslanici, kao članovi skupštinskih delegacija trenutno u inostranstvu, a jedna poslanica je u devetom mesecu trudnoće i to vlast dobro zna.

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke kaže da je odluka poslanika vlasti da se ne pojave na današnjoj sednici dokaz nepoštovanja i građana i Skupštine. On smatra da vladajuća većina opstruiše rad parlamenta i da ne žele da govore o odgovornosti Bratislava Gašića, ali i Vlade Srbije, iako je bilo najavljeno da će doći i premijerka Ana Brnabić.

„Da bi opozicija obezbedila kvorum morala bi da na sednicu dođe i trudnica pred porođajem poput Milice Đurđević Stamenkovski. Očito je da SNS i njihovi koalicioni partneri blokiraju rad Skupštine. Bilo je takvih najava i ranije, ali je danas očito realizovana – moguće iz dva razloga. Jedan je da im je trebalo da se odmore od poslanika opozicije, Radomira Lazovića i Miroslava Aleksića, koji su ovlašćeni da predstavljaju poslednje tačke dnevnog reda, posebno pred podizanje pritiska u vidu velike protestne akcije u četiri najveća grada u Srbiji najavljenim za subotu. Drugi razlog je da je sve ovo predstava zbog toga što Ana Brnabić iz nekog razloga danas nije mogla da dođe u Skupštinu“, kaže za Danas Biljana Đorđević, poslanica zeleno -levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd

 

A  Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri pojašnjava za Danas da je u sali parlamenta na početku sednice bilo 70 narodnih poslanika opozicije, a jedva 10 iz vlasti i da to pokazuje njihovu nameru da opstruišu raspravu o odgovornosti ministra policije Bratislava Gašića.

On poziva Anu Brnabić da podnese ostavku i da se u dogovoru vlasti i opozicije formira prelazna Vlada.

Dragana Rakić, zamenica šefa poslaničke grupe DS kaže za Danas da je svih deset poslanika njene stranke bilo u sali i da će doći i sutra, ali da je činjenica da poslanici iz redova Srpske napredne stranke i njihovi koalicioni partneri nisu želeli da daju kvorum na sednici na kojoj treba da se raspravlja o ostavci ministra Gašića, iako su bili prisutni u zgradi Narodne skupštine.

„Očigledno da ova tema unosi veliku nervozu u redove naprednjaka i da sve neuverljivije zvuči Vučićevo podvriskivanje „Ne dam Gašića!“. Opstruišući rad parlamenta, naprednjaci ponižavaju ne samo parlament nego i sve građane. SNS se očigledno plaši skupštinskih sednica, jer nisu u stanju da argumentima pariraju poslanicima opozicije. Danas naprednjaci nisu dali kvorum u Narodnoj skupštini, ali će zato građani u subotu dati kvorum na ulicama Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca za smenu i Gašića i Vulina i za ispunjenje svih zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“, napominje Rakićeva .

I Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni kaže da su oni koji su „toliko tobož moćni, toliko jaki, toliko sve, pobegli iz rasprave o smeni Bratislava Gašića.

Ona napominje da vladajuća većina i dalje ne shvata ništa i ne razume da ovim sramote sebe, a ne opoziciju..

“ Nisu sposobni da izađu iz svog filma, kao i njihovi šefovi, pa sada treba da se bavimo da li se slikao u Ribnikaru ili nije, ko ga je slikao ili nije, a to je sve nebitno, bitno je da je sve to prekasno, i zaklinjanje i vađenje. No, kako su izabrali, takvu reakciju će i dobiti“, kaže Tepićeva za Danas, a njen kolega iz poslaničkog kluba Pavle Grbović dodaje da režim beži od razgovora o odgovornosti zbog razaranja bezbednosnog sistema Srbije.

Grbović napominje da je svima u Srbiji jasno da neko ko je bio na svim čelnim pozicijama u tom sektoru više ne sme da ostane na funkciji, jer se nijedan građanin Srbije više ne oseća bezbedno.

„Njihov kukavičluk je nezabeležen i pokušavaju na kvaran način da prebace odgovornost na opoziciju. Da li će sutra biti sednice zavisiće od njihove hrabrosti , ali ono što je sigurno jeste da ćemo u subotu na ulicama Beograda, Niša , Novog sada i Kragujevca imati taj „kvorum“ i da ako ne žele u skupštini mi ćemo se za opstanak ovog društva boriti na svakom drugom mestu“, objašnjava Grbović za Danas, dok iz Novog DSS ocenjuju da režim očigledno nije razumeo trenutak u kom smo se kao društvo našli i da im je važnije bilo da „ne daju Gašića“ nego da zalečimo rane nastale ovom nezamislivom tragedijom koja se dogodila početkom maja. U ovoj stranci smatraju da se Srbija nalazi u očiglednoj krizi i jedini mogući izlaz su fer i pošteni izbori na svim nivoima.

A Nebojša Zelenović, šef poslaničkog kluba Zajedno – Moramo kaže za Danas da vlast koristi svaku priliku da bi izbegla ispunjenje zahteva većinske Srbije, koju predstavlja stotine hiljada ljudi koji učestvuju u protestu „Srbija protiv nasilja. Na svakom koraku vlast pokazuje nepoštovanje građana, kao i svoj kukavičluk i sklonost prevarama.

„Svi poslanici opozicije treba sutra u Skupštini da iskažu svoj protest i da još jednom snažno ponove zahteve građana. Srbija se ne da umiriti, a kukavice treba da izađu iz mišijih rupa i da se suoče sa svojim nepočinstvom“, poručuje na kraju Nebojša Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari