Sednica o smeni Bratislava Gašića odložena za sutra 1

Početak sednice skupštine Srbije  o smeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića  odložen je za sutra, nakon što je usled nedostatka kvoruma sednica odložena za 13 sati.

Poslanici vlasti nisu obezbedili 84 prisutna poslanika za početak sednice.

Primenom elektronskog sistema utvrđeno je da je u sali prisutno 78 poslanika, uključujući, i kako je rekao predsednik Skupštine Vladimir Orlić, bar 20 poslanika vladajuće većine, tako da se nisu stekli uslovi za početak sednice.

Kako smo nezvanično saznali u skupštini, ne postoji ni jedna poslanička grupa opozicije koja je bojkotovala današnju sednicu, već se iz svake grupe po neko nije pojavio.

Orlić je najpre odložio početak sednice za 13 sati kritikujući opoziciju koja je tražila sednicu, „a nije našla za shodno da prisustvuje početku sednice“.

Na sednicu je  trebalo da dođe i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ovlašćeni predlagač za formiranje anketnog odbora koji treba da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih tragedija, šef poslaničke grupe Zeleno levi klub Radomir Lazović zahvalio je juče svima na učešću u raspravi.

Anketni odbor treba da utvrdi bezbednosne okolnosti koje su dovele do tragedija, doprinos medija u tome, ulogu obrazovnog sistema, kao i delovanje nadležnih institucija pre i posle tragedija.

Ponovio je zahteve sa protesta “Srbija protiv nasilja”, među kojima je ukidanje nacionalnih frekvencija TV Pink i TV Hepi, smena članova REM-a, smena rukovodstva RTS-a i drugo.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić kazao je juče da postoji podrška za formiranje anketnog odbora, ali je primetio i da je poslanički klub “Ujedinjeni” prilikom prijave za diskusiju naveo da će govoriti protiv tog predloga, a istovremeno su izrazili želju da budu na čelu tog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari