Mali: Budžet za narednu godinu obezbediće da Srbija po rastu BDP-a bude najbolja u Evropi 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda (Arhiva)

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras raspravu u načelu o predlogu budžeta za 2021. godinu, kojim se predviđa deficit od 178,5 milijardi dinara ili tri odsto bruto domaćeg proizvoda, a predsednik parlamenta Ivica Dačić najavio je glasanje za četvrtak popodne.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je republički budžet za 2021. godinu planiran tako da obezbedi da Srbija u naredne dve godine ima najveći privredni rast u Evropi.

On je obrazlažući predlog budžeta za narednu godinu u Skupštini Srbije rekao da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) dogodine biti šest odsto, zahvaljujući merama koje Vlada preduzela ove godine kako bi u vreme pandemije pomogla privredi i građanima.

„Da nismo preduzeli te mere imali bismo veliki BDP-a u ovoj godini, a očekujemo da će pad biti jedan odsto ili da će biti oko nule, što će biti najbolji rezultat u Evropi“, rekao je Mali.

Istakao je da predloženi budžet za 2021. godinu ima dve komponente – socijalnu jer je usmeren na poboljšanje životnog standarda, odnosno povećanje plata u javnom sektoru i penzije, i razvojnu jer nikad više novca nije bilo opredeljeno za kapitalne investicije koje podstiču rast BDP-a.

Ministar finansija je rekao da su prihodi budžeta planirani u iznosu od 1.336,3 milijarde dinara, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budžeta iz 2020. dok su rashodi 1.514,8 milijardi dinara i 15 odsto su manji u odnosu na rebalans.

Deficit budžeta iznosiće 178,5 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a.

„Za kapitalne investicije predviđeno je 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP-a, odnosno oko šest odsto ako se uračuna budžetsko izdvajanje od 28,3 milijarde koje će dobiti lokalne samouprave i socijalni fondovi a namenjeno je investicijama“, rekao je Mali.

Dodao je da će od 1. januara penzije biti povećane za 5,9 odsto a minimalna cena rada za 6,6 odsto,

U januara će pet odsto biti povećane plate u zdravstvu, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti povišicu od 3,5 odsto, a dodatno 1,5 odsto od 1. aprila.

Zaposleni u vojsci će od 1. aprila imati i dodatno povećanje do deset odsto.

Kako je naveo, planirana su ulaganja u izgradnja putne i želežničke infarstrukture – Moravskog koridora, autoputa Preljina-Požega, brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, autoputa Niš-Pločnik i Ruma-Šabac-Loznica.

Mali je rekao da sledeće godine početi izgradnja Fruškogorskog koridora i beogradskog metroa, a obezbeđen je novac i industrijske parkove, za rehabilitaciju pruga Niš-Dimitrovgrad i gradnju brze puga od Beograda do Novog Sada.

Ministar je istakao da su predviđena veća ulaganja u poljoprivredu, kulturu i zdravstvo.

On je rekao da Vlada ne odustaje od programa „Srbija 2025“ u okviru kojeg će biti investirano oko 14 milijardi evra, a cilj je da prosečna plata 2025. godine bude 900 evra, a prosečna penzija 430 evra

Planirano je da poslanici Skupštine Srbije danas završe načelnu raspravu o predloženom budžetu za 2021. godinu, a da u četvrtak raspravljaju o amndmanima i glasaju o tom najvažnijem finansijskom zakonu.

Poslanici hvale predlog budžeta kao razvojni

U raspravi o budžetu narodni poslanici u Skupštini Srbije najavili su podršku predlogu, a bilo je reči i o korona virusu, vakcinama i pravima manjina.

Jedinstvena Srbija će glasati za budžet jer je investicioni, najavio je lider stranke Dragan Marković Palma uz ocenu da „Srbija jeste najbolja“, te da Brisel ne otvara pregovaraćka poglavlja „iz ljubomore, a ne zato što nema vladavine prava ili slobode medija“.

On je takođe primetio i da u budžetu nije video da je predviđena nabavka automobila, a, kada bi se on pitao, ne bi dao da se ministri voze državnim automobilima.

Pohvalio je najavljenu jednokratnu pomoć penzionerima uz objašnjenje da za pet hiljada dinara može da se spremi posna slava za 10 gostiju.

On je ponovio da se u javnosti previše priča o koroni, pitao kako lekari nalaze vremena da toliko gostuju na svim televizijama i da „ništa nije tačno što je do sada rekao Krizni štab, osim broja zaraženh i umrlih“.

Palma je pozvao nadležne da dvadeset dana svi prestanu da pričaju o koroni, dok ne prođu praznici, a kritikovao je i organizovano testiranje narodnih poslanika, jer, kako kaže, „što oni da budu prvilegovani, dok građani čekaju ispred kovid ambulanti“.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Milorad Mijatović ocenio je da je budžet dobar, realan, stabilan i predstavlja kontinuitet u održavanju i poboljšanju standarda građana.

Posebno je pohvalio veća izdvajanja za zdravstvo koja iznose 8,8 procenata BDP-a, što znači da će biti završen Klinički centar Srbije u Beogradu i dalja dogradnja centara u Novom Sadu i Kragujevcu.

Mijatović je naveo koji će putevi i pruge biti izgrađeni, a pohvalio je i povećanje plata i penzija.

U ime Saveza vojvođanskih Mađara podršku budžetu najavio je Akoš Ujhelji posebno zbog infrastrukturnih projekata u Vojvodini, a poslanik PUPS-a Hadži Milorad Stošić izrazio je uverenje da će nadalje „penzije pratiti plate“.

“Ekonimska politika koja nije socijalno odgovorna nije dobra politika, a u središtu ekonomske politike Vlade Srbije je čovek . U Srbiji nisu zatvarane fabrike , nisu otpuštani radnici, a ni jedan strani investitor nije odustao od ulaganja, a čak 60 odsto investicija koje stižu na Balkan idu u Srbiju. Pokazali smo pravnu sigurnost i stabilnost i to će Srbiju učiniti još atraktivnijom destinacijom”, naveo je Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS i dodao da je budžet usmeren ka podizanju životnog standarda, te da se plate i penzije finansiraju iz realnih prihoda, a ne skupih kredita.

On je naveo i da, za razlku od Fiskalnog saveta, on smatra da su subvencije potrebne i da je istorija pokazala da savete Fiskalnog saveta vreme uglavno demantuje.

Jedna od malobrojnih primedbi bila je da se ne vidi poboljšanje u finansiranju saveta nacionalnih manjina, niti za kapitalne investicije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa preko Koordinacionog tela za jug Srbije.

Ministar finansija, braneći budžet, naveo je da će Srbija ovu godinu završiti sa prilivom stranih direktnih investicija od 2,3 milijarde evra.

Istakao je i da je naša zemlja atraktivna investitorima jer je pokazala kakvim se merama odgovara na krizu, da ima stabilne plate i penzije koje se isplaćuju u dan, kao i makroekonomsku stabilnost.

Poslanici će o budžetu, kako je najavljeno, glasati u četvrtak.

Kamberi: Premala sredstva za jug Srbije

Šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi izjavio je danas da, iako se njajavljuje da će budžet biti razvojni, ne vidi poboljšanje u finansiranju saveta nacionalnih manjina niti za kapitalne investicije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa preko Koordinacionog tela za jug Srbije.

Kamberi je, na sednici Skupštine na kojoj je počela rasprava o predlogu budžeta za 2021. godinu, rekao da je za Koordinaciono telo određeno osam miliona manje nego za ovu godinu, a manja su u direktna davanja za te tri opštine.

On je naveo da je poslanička grupa na čijem je čelu predložila amandman kojim se budžetska davanja za nacionalne savete i nevladine organizacije sa predviđenih 267 miliona dinara povećaju na 534 miliona.

Njihov predlog je i da se sredstva za Koordinaciono telo za jug Srbije povećaju sa 382 na 436 miliona dinara, da bi se u Preševu, Bujanovcu i Medveđi završili započeti projekti i građanima se poboljšali uslovi života.

Nadam se da će ovo biti prihvaćeno, poručio je Kamberi.

Ministar Mali odbacio je kao neosnovanu tvrdnju da se za opštine Preševo, Medveđa i Bujanovac ne izdvaja dovoljno novca za kapitalne investicije i da su one diskriminisane. Naveo je je Vlada Srbije od 2018. godine u te tri opštine iz tekuće budžetske rezerve pomogla sa ukupno 90 miliona dinara.

„Nije istina da postoji diskriminacija i da je bilo ko zaboravljen. Kad god možemo i gde god možemo, da li su domovi zdravlja, škole ili direktna podrška budžetu, mi to podržimo“, rekao je Mali i dodao da je od Ministarstva za ljudska i manjinska prava stigao zahtev za dodatna sredstva za Nacionalni savet nacionalnih manjina i da će Vlada u četvrtak,odboriti sredstva u iznosu od 20,7 miliona dinara.

Poslanici pitali o Kosovu, Hagu i Đilasu

Na početku današnje sednice poslanici su iskoristili pravo da postave pitanja nadležnim institucijama.

Poslanik Siocijalističke partije Srbije Toma Fila na početku sednice Skupštine Srbije predložio je da parlament jednom mesečno raspravlja o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, kako bi se videlo da Srbija nije zaboravila Kosovo i Metohiju.

Odgovarajući na ovo pitanje Ivica Dačić, predsednik parlamenta rekao je da će se tema Kosovo uskoro naći u plenarnom zasedanju, a to je obećao, kako je rekao, i predsednik države.

„Ako može Savet bezbednosti redovno da se bavi Kosovom i Metohijom, zašto to ne bi bio slučaj sa srpskim parlamentom, a ne da sa televizije saznajemo šta se tamo dešava. Osim toga zanima me i da li će vlada Srbije formirati neko telo koje će brinuti o toku suđenja predstavnicima OVK u Hagu“, rekao je Fila, napomenuvši da do dolaska ove vlasti Srbija, za razliu od Hravtske, nije pomagala ni u kom slučaju advokatima optuženih iz Srbije, iako se znalo da je haški sud antisrpski, a da Nataša Kandić u samom haškom tribunalu imala kancelariju.

Odgovarajući na ove primedbe Dačić je rekao da će država svakako pomoći ovom novom sudu za zločine OVK, da ostaje obaveza pripreme dokumenata i zaštita svedoka, kako bi se došlo do pravde.

Aleksandar Mirković, poslanik Srpske napredne stranke zapitao je članove REM-a da li vide nešto sporno u ponašanju medija koja su pod kontrolom Dragana Đilasa.

On je rekao da je svako od poslanika koji je protekle nedelje govorio o malverzacijama Dragana Đilasa i 619 nelegalno stečenih miliona dinara, ali i o 35 nekretnina njegovog brata Gojka, bio je izložen hajci, a parlament je nazivan najgorim pogrdnim imenima.

„Da li to mediji pokušavaju nas da zastraše“, zapitao je Mirković, upitavši REM da li tu vidi nešto sporno, a tužilaštvo zašto ne reaguje na činjenice koje iznosi SNS, a posebno na malverzacije vezane za most na Adi Ciganiliji o kojima su pisali pojedini mediji.

On je naveo da je Đilas uplatio 2,5 miliona evra samo u jednoj transakciju za konsultantske usluge firmi koja se ne bavi građevinskim poslovima već prodajom brodova i rezervnih delova, dodao je da je to u najmanju ruku čudno i nelogično jer nikakav brod nije kupljen, a u izgradnji nisu učestvovali, pa se nameće pitanje za šta i koje usluge su dobili taj novac.

Poslanici Skupštine Srbije započeli su jutors novu sednicu na kojoj je predviđeno da se  raspravlja o predlogu državnog budžeta za 2021. godinu i pratećim zakonima.

Po predlogu Vlade Srbije, u narednoj godini će prihodi budžeta biti 1.336,3 milijarde dinara a rashodi 1.514,8 milijardi dinara, tako da će deficit biti tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Procenjeno je da će rast BDP-a u narednoj godini biti šest odsto.

Na dnevnom redu sednice parlamenta su i predlozi odluka o finansijskim planovima za iduću godinu organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, Predlog zakona o završnom računu budžeta Srbije za 2019. godinu, izmene Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o javnom dugu.

Poslanici će odlučivatu i o Predlog zakona o davanju državnih garancija za kredit koji će Skijališta Srbije uzeti od Unikredit (UniCredit) banke za izgradnju gondole Brzeće-Mali Karaman.

Na početku sednice poslanici koriste pravo da postavljaju pitanja nadležnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari