Vučić posle sastanka u Briselu: Kurti je želeo da se nešto potpiše, ali to nije prihvaćeno, sledeći sastanak 18. marta 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o budućim odnosima Beograda i Prištine po predlogu koji su sačinili predstavnici Francuske i Nemačke, a koji podržavaju SAD.

„Težak sastanak. Očekivano. Nema predaje“, napisao je na Instagramu Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je bio izuzetno težak sastanak i da veruje da će ih biti još, kako je rekao, još jedan 18. marta u Severnoj Makedoniji, kada će Borelj biti u poseti regionu.

“Do tada treba da razgovaramo sa Lajčakom. Biće reči o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora. ZSO se podrazumeva, i mislim da gospodin Kurti nije bio spreman da to prihvati sada, videćemo za budućnost. Plašim se da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno trebalo da bude ispunjeno” rekao je Vučić.

Dobro je da smo razgovarali, nadam se i verujem da ćemo moći da radimo na onome što smo mi nazvali implementacijom prethodno postignutih dogovora.

Kurti je, kako je rekao, došao sa idejom da se nešto potpisuje, ali za to niko nije bio.

“Prvo mora da se implementira sve dogovoreno, a ZSO je na prvom mestu”, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je rekao kako je video da se vodi kampanja protiv ZSO, a da će o tome sutra da govori.

„Tu postoje 22 princima koje smo potpisali, a koje su od presudnog značaja. Ako to neko ne razume, znači da ne razume realnost“, objasnio je Vučić.

Sutra će se, kako je rekao, videti sva četiri dokumenta davno potpisana, u kom se nalaze principi.

“Tu mnogo toga važnog za nas stoji. Kurtija sam slušao pažljivo, slušao sam zašto je to za njega neprihvatljivo, ali ja stojim pti tome da to mora biti ispunjeno. Oni 24. žele da imaju izveštaj Evropskog saveta i na taj način će se ophoditi prema našim evropskim integracijama. Mapu puta još nemamo, moramo da sedimo i da radimo na njoj. Sve vreme se priča o implementaciji. Polako, da vidimo kako i šta”, rekao je Vučić.

Sastanak Vučića i Kurtija sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom počeo je nešto pre 18 časova, oko 45 minuta kasnije nego što je bilo planirano, piše agencija Beta.

Sastanak je završen, kako su mediji preneli, nešto posle 20 časova.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Borelj i Lajčak su prethodno odvojeno razgovarali sa Kurtijem i Vučićem, posle čega je usledila neplanirana pauza.

Neposredno pre sastanka sa Vučićem i Kurtijem evropski komesar za spoljnju politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je u centru pažnje današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i izrazio nadu da će obe strane imati konstruktivan pristup pregovorima.

Žozep Borelj napisao je na Tviteru kako je pozdravio predsednika Aleksandra Vučića i premijera i Aljbina Kurtija u Briselu na sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograd – Priština.

https://www.danas.rs/vesti/politika/borelj-posle-sastanka-sa-vucicem-i-kurtijem-ostvaren-napredak-potreban-dodatni-rad/

„Na dnevnom redu: predlog EU o normalizaciji odnosa. Nadam se konstruktivnom pristupu dve strane“, napisao je Borelj na Tviteru.

Prema najavi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), glavna tema današnje runde dijaloga je „Predlog EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, poznat i kao francusko-nemački plan.

U vreme razgovora Borela, Lajčaka i Kurtija, Vučić se u Briselu sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

U Briselu je danas oko 17 časova završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

Njih dvojica su se pre toga sastali u 15 sati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Kako prenose mediji, prema planu, ukoliko ne dođe do saglasnosti između Vučića i Kurtija, ponovo će biti održani bilateralni sastanci lidera za evropskim predstavnicima.

Ranije danas, portparol Evropske komisije Peter Strano izjavio je na konferenciji za medije da današnji susret Vučića i Kurtija „nije poslednji sastanak“.

Pred put u Brisel, Vučić je rekao da će uraditi „ono što je najbolje“ za Srbiju.

„Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u devedesete. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to“, kazao je Vučić u video poruci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari