Borelj i Lajčak održali odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem u Briselu 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Virginia Mayo)

U Briselu je danas oko 17.00 časova završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

Njih dvojica su se sastali danas u 15 sati i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtjem.

Ovaj sastanak se održava uoči razgovora Vučića sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o budućim odnosima Beograda i Prištine po predlogu koji su sačinili predstavnici Francuske i Nemačke, a koji podržavaju SAD.

Kako prenose mediji, prema planu, ukoliko ne dođe do saglasnosti između Vučića i Kurtija, ponovo će biti održani bilateralni sastanci lidera za evropskim predstavnicima.

Nakon ovih susreta najavljeno je da će evropski šef diplomatije održati konferenciju za novinare.

Ranije danas, portparol Evropske komisije Peter Strano izjavio je na konferenciji za medije da današnji susret Vučića i Kurtija „nije poslednji sastanak“.

„Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak kako bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mi očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu evropsku perspektivu“, katao je Stano.

Pred put u Brisel, Vučić je rekao da će uraditi „ono što je najbolje“ za Srbiju.

„Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u devedesete. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to“, kazao je Vučić u video poruci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari