Ministarka inostranih poslova Južne Afrike Maite Nkoana-Mašabane, posle susreta sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem u Pretoriji, izjavila je da ta zemlja, koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, neće ni u budućnosti menjati stav o tom pitanju.


Pozicija Južne Afrike o Kosovu ostaje nepromenjena, naglasila je Mašabane u izjavi novinarima. Jeremić je istakao da je zvanični Beograd duboko zahvalan Pretoriji na principijelnoj podršci suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Srbije, i da ta podrška „za nas predstavlja veliko ohrabrenje“.

Jeremić je napomenuo da je Južna Afrika neprikosnoveni lider tog kontinenta i i da ona može računati na podršku Srbije u svim međunarodnim forumima, uključujući njenu kandidaturu za mesto nestalne članice Saveta bezbednosti UN.

Ministri su razgovarali i o unapređenju saradnje u svim oblastim i najavili da će u bliskoj budućnosti biti potpisani brojni bilateralni sporazumi. Osam pripremljenih sporazuma bi, kako je istaknuto, trebalo da budu potpisano kada Mašabane bude posetila Beograd. Dve zemlje će potpisati sporazume o međusobnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, saradnji diplomatskih akademija, izbegavanju dvostrukog oporezivanja, saradnji u oblasti ekonomije, kulture, sporta… Mašabane je izrazila zahvalnost Beogradu zbog stipendija studentima iz Južne Afrike na univerzitetima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari