Pogrešno je misliti da je preregistracija neuspešna samo zbog zastrašivanja: Aktivistkinja sa Kosova o paljenju automobila na Severu 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/STRINGER

Na teritoriji opštine Leposavić, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, zapaljen je automobil koji je preregistrovan na RKS tablice, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa zamenik direktora Policije Kosova za region sever, Besim Hoti.

Ovaj incident, napominje RSE, dolazi uoči isteka roka za preregistraciju vozila sa oznakama gradova na Kosovu,koje izdaju organi Srbije. Inače, ovo nije prvi slučaj paljenja imovine osobama koje su se odlučile da uzmu RKS tablice, a kosovske vlasti su tu pojavu okarakterisale kao „zastrašivanje“.

Međutim, za sagovornicu Danasa, Milicu Rakić Andrić iz nevladine organizacije Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice, kontekst unutar kojeg se objašnjava ovaj fenomen nije istinit, jer pokušava da preregistraciju na Severu proglasi neuspešnom samo zbog, kako navodi, zastrašivanja.

– Radi se o vrlo lošoj, kriminalnoj praksi koja je decenijama unazad veoma katrakteristična za Sever Kosova. Stopa razrešenja tih krivičnih dela je jako niska ali se naširoko pripisuju političkim akterima dominantnim u tom trenutku. U trenutnom kontekstu gde je na Severu u toku pokušaj Vlade Kosova da privoli građane da preregisturju automobila na RKS oznake, ova praksa je posebno štetna. Ona daje prostora za, iz mog ugla, potpuno pogrešne interpretacije da je preregistracija na Severu neuspešna samo zbog zastrašivanja i u zapećak stavlja, daleko ozbiljnije probleme građana – one koji se tiču i civilne registracije u kosovskom sistemu i doijanja kosovskih vozačkih dozvola, ali i praktičnosti KM i drugih srpskih registarskih odnosa zbog kojih građani zapravo većinski nisu zainteresovani za preregistraciju – kaže sagovornica Danasa.

Pogrešno je misliti da je preregistracija neuspešna samo zbog zastrašivanja: Aktivistkinja sa Kosova o paljenju automobila na Severu 2
Milica Rakić Andrić, foto: Printscreen/YouTube/Nova S

Tako, dodaje, ove paljevine iskrivljuju sliku pre svega međunarodne zajednice, o realnom stanju stvari na terenu i previše akcenta stavljaju na zastrašivanje, a nedovoljno na suštinsku odbojnost zajednice prema integraciji.

– Posledično i mere koje se osmišljavaju i kreću od te pogrešne premise, su neefikasne i ne otklanjaju potencijal za eskalaciju – zaključuje Milica Rakić Andrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari